AKO ISTE GAĆICE NOSITE GODINAMA, MOMENTALNO IH BACITE: Predstavljaju potencijalnu OPASNOST PO ZDRAVLJE
Donji veš, Foto: Profimedia

opasnost

AKO ISTE GAĆICE NOSITE GODINAMA, MOMENTALNO IH BACITE: Predstavljaju potencijalnu OPASNOST PO ZDRAVLJE

Imaju rok trajanja!

Objavljeno:
  • 1

Stručnjaci ističu opasnost od bakterija koje se mogu pronaći na donjem vešu uprkos pranju na visokim temperaturama, stoga savetuju da napravite red u ormanu.

Što se tiče kolekcije donjeg veša, većina nas ima nekoliko pari starih, dragih pa i dotrajalih gaćica koje čuvamo jer su nam udobne. Sudeći po rečima stručnjaka za higijenu, takva navika nije dobra i trebalo bismo da razmotrimo uklanjanje ako donji veš imamo duže od šest meseci.

Dr Lakhani objašnjava kako bakterije mogu ostati na gaćicama čak i nakon što one prođu kroz veš mašinu.

- Donji veš duže je vreme u bliskom kontaktu s vašom kožom, tačnije, vašim intimnim područjima. Kao rezultat toga dolazi u kontakt s mnogo mrtve kože, kao i s bakterijama - kako zdravim, prirodnim bakterijama koje svi mi imamo, tako i sa lošim bakterijama koje mogu biti posledica infekcija - ističe ona.

Postoje istraživanja koja sugerišu da neke bakterije, poput ešerihije, mogu preživeti i na visokim temperaturama pranja. Zbog toga savetuje da bacimo stare gaćice i kupimo nove nakon najviše godinu dana, a idealno nakon šest meseci.

To posebno važi za donji veš koji koristimo pri sportskim aktivnostima ili u teretani.

- Menjanjem donjeg veša na svakih šest meseci i pranjem na visokim temperaturama preduzimate najvažnije korake u zaštiti svog intimnog zdravlja - ističe dr Lakhani.

(Espreso/Superzena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media