KAKO ĆE IZGLEDATI NOVOGODIŠNJA NOĆ U DOBA KORONE? Jedno je sigurno - biće nešto sasvim novo
Gde ćemo sad?, Foto: Profimedia

korona problemi

KAKO ĆE IZGLEDATI NOVOGODIŠNJA NOĆ U DOBA KORONE? Jedno je sigurno - biće nešto sasvim novo

Za Novu godinu ću biti u kući, spavati. Korona je

Objavljeno:

Uprkos apelu nadležnih da se ne organizuju novogodišnje proslave i da se zbog trenutne epidemiološke situacije smanje okupljanja, mnogi građani ne odustaju od dočeka Nove godine s društvom.

Dok jedni poručuju da će novogodišnje praznike dočekati skromno u krugu porodice, drugi su već rezervisali sobe i vikendice u Banjaluci i okolini, piše Srpskainfo.

– Za Novu godinu ću biti u kući, spavati. Korona je – rekao je jedan Banjalučanin.

Porodično druženje

Njegov sugrađanin R. T. kaže da se ne boji korone i već je obavio pripreme za doček.

– Za Novu idemo na jedno porodično druženje kod mog paše. Žena, svastika i ja. Koronu lično ne doživljavam opasnom kao što mnogi predstavljaju, ali vlast je vlast, pa se jere moraju poštovati – kaže on.

Iako na trgovima neće biti organizovani zvanični i veliki doček Nove godine, građani se samoinicijativno organizuju i pripremaju da proslave dolazak 2021. Tako se u ponudi za najluđu noć mogu naći stanovi na dan, vikendice, ali i sobe u hotelima.

Kontaktirali smo pojedine stanodavce u Banjaluci, koji su nam rekli da su stanovi za 31. decembar rezervisani još u oktobru. Zauzeti su i dani pre novogodišnje noći, kao i prvi dani godine koja sledi.

Hoteli i hosteli

U jednom banjalučkom hostelu su rekli da privremeno ne rade zbog smanjenja posla i situacije zbog pandemije, ali da je moguće iznajmiti sobu, i to po staroj ceni, koja se kreće oko 20 evra za noć.

Vile i vikendice uglavnom su pune. Međutim, u hotelima je nešto drugačija situacija.

Rezervacije

Posećenost je manja, a u nekim od njih imaju tek nekoliko rezervacija za smeštaj. Kako pričaju hotelijeri, kada je sitacija normalna, obično po 15 ili 20 dana unapred sve bude rezervisano i popunjeno, ali ove godine je situacija drugačija.

Prethodnih godina Banjaluku su za vreme novogodišnjih praznika posećivali i gosti iz inostranstva, mahom iz Slovenije i susedne Srbije. Ove godine smanjen je broj turističkih posjeta gradu na Vrbasu, pa je tako smanjen i turistički promet u odnosu na prethodnu godinu, kada su smeštajni kapaciteti u Banjaluci bili popunjeni do poslednjeg mesta.

Apel građanima

Iz instituta za javno zdravstvo RS ranije su uputili apel građanima da novogodišnje i božićne praznike dočekaju u krugu porodice, bez većih i rizičnih okupljanja, kako ne bi došlo do naglog povećanja broja zaraženih korona virusom.

Mada je Institut za javno zdravlje RS preporučio da se uvedu i strože epidemiološke mere za praznike, Republički štab za vanredne situacije nije prihvatio ovaj predlog. Štab je razmatrao mere uzimajući u obzir epidemiološku situaciju, ali i celokupnu situaciju u Republici Srpskoj i doneo odluku da se u ovom trenutku nastave postojeće mere.

– U slučaju da dođe do pogoršanja u određenim segmentima, moraće se razmišljati o rigoroznijim merama – rekao je direktor Instituta Branislav Zeljković.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.