ŽENE OBOŽAVAJU GEL LAK NA NOKTIMA, A NE ZNAJU DA JE OPASAN! Može da uzrokuje opasno oboljenje!
Foto: Shutterstock

zaštitite se

ŽENE OBOŽAVAJU GEL LAK NA NOKTIMA, A NE ZNAJU DA JE OPASAN! Može da uzrokuje opasno oboljenje!

Čini se kako konstantno geliranje noktiju ipak ima određene rizike

Objavljeno:

Geliranje noktiju metoda je kojom uredni i ukrašeni nokti traju i do mesec dana, što je mnogo duže od običnog lakiranja noktiju.

Ipak, čini se kako konstantno geliranje noktiju ipak ima određene rizike, poput mogućnosti nastanka infekcija, starenja kože, ali i rizika od obolevanja od raka kože.

Dermatolozi savetuju kako bi trebalo da preduzmemo mere kako bi se zaštitili od potencijalnih opasnosti.

- Dosad imamo dovoljno saznanja kako je potrebno dati preporuke za zaštitu kož - kaže Dr. Kris Adigun, dermatolog iz Severne Karoline za Daily Mail. F

Navodi kako bi kožu trebalo da zaštitimo rukavicama kada je izlažemo UV lampama, odnosno, savetuje kako svakako trebalo da izbegavamo kremu sa zaštitinim faktorom pod UV lampom, ali kožu treba zaštititi rukavicama kako bi se smanjio rizik od posledica starenja kože i drugih zdravstvenih opasnosti.

Naime, opasne tvorbe na koži, među kojima i melanomi, razvijaju se poslednjih godina upravo ispod nokta, i u okolnom tkivu.

Led lampe ili UV lampe koje se koriste pri manikiru emituju četiri puta jače opasno UVA zračenje nego što je prirodno zračenje tih zraka.

Postoje različite studije koje su potvrdile povezanost i uticaj UVA spektra zraka na razvoj karcinoma bez obzira na to što još ne postoje dokazi o striktnoj povezanosti UV lampi i porasta broja karcinoma kože.

Doduše, umerenost u svemu uvek je ključ uspeha, pa je tako i s ovom vrstom manikira.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.