NAUČNICI TVRDE DA SE OVAKO POVEĆAVA ŠANSA ZA TRUDNOĆU: Tokom vođenja ljubavi, najvažnije je da se dogodi OVO!
Trudnoća, Foto: Profimedia

da li ste znali?

NAUČNICI TVRDE DA SE OVAKO POVEĆAVA ŠANSA ZA TRUDNOĆU: Tokom vođenja ljubavi, najvažnije je da se dogodi OVO!

Naučnici do skoro smatrali da ženski orgazam ne utiče na oplodnju

Objavljeno:

Statistike pokazuju da u Velikoj Britaniji od tri i po miliona ispitanih, jedan na sedam parova nailazi na poteškoće prilikom začeća deteta, a u SAD-u, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, 10 posto žena ne može zatrudneti.

Dr Robert King povezuje ove poražavajuće statistike sa ženskim orgazmom - inače autor knjige koja sadrži niz naučnih činjenica koje se kriju iza ženskog orgazma, on tvrdi da u trenutku kad žena doživljava vrhunac jajnici 'usisavaju' spermatozoide i tako omogućuju uspešniju oplodnju.

A sve se to, po njegovom mišljenju, događa zbog "hormona ljubavi" oksitocina koji se tada izlučuje. Ovaj hormon stimuliše mišiće materice koji se stežu i tako spermatozoidi "vuku prema dole" dok ne dođe do mesta na kojem će se dogoditi oplodnja.

Trudnoća, Trudnica, Abortus
foto: Profimedia

Inače i predavač psihologije pri University College Cork, dr King ukratko tvrdi kako erotika i bliskost nisu samo "dodaci" koji su poželjni prilikom oplodnje.

Da bi ispitao vezu između orgazma i veće šanse za oplodnju, dr King je testirao šest žena starosne dobi od 26 do 52 godine. Proučavao je orgazme koje su postigle same kod kuće tokom meseca, uz pomoć vibratora, a onda merio koliko je tečnosti (prirodnog lubrikanta) bilo u njihovim matericama kad su imale orgazam i kad nisu. Rezultati su pokazali da kad žena doživi vrhunac ima 15 posto više tečnosti nego kad se to ne dogodi, što pokazuje i koliko će se spermatozoida moći da primi.

"Zadržavanje spermatozoida u utrobi povećava šanse za oplodnju, a ženski orgazam definitivno pomaže da se spermatozoid zadrži u cerviksu", objasnio je.

Naučnici do skoro smatrali da ženski orgazam ne utiče na oplodnju

Budući da su naučnici koji su proučavali evoluciju do nedavno mislili da ženski orgazam nema nikakvu ulogu u reprodukciji, do sada je bilo neistraženo koliko orgazam stvarno utiče na plodnost. A kako kaže dr King, neki čak tvrde da ne utiče uopšte, pa ni na povezanost između žene i muškarca jer je nekim ženama teško dostići vrhunac.

"To što je nekada teže doći do vrhunca ne znači da isti nema vitalnu evolucijsku funkciju", tvrdi dr. King.

Lord Winston, koji inače radi dokumentarne filmove za BBC, još 2010. godine je istraživao vezu između ženskog orgazma i veće šanse za oplodnju.

"Veza između plodnosti i seksualnog užitka je naučno vrlo kontroverzna i teško dokaziva, pogotovo jer i žene koje teško postižu orgazam, a i one koje ga nikad nisu ni imale, isto često lako mogu zatrudneti", objasnio je Winston, dok i on i dr King smatraju da će žene pre postići orgazam uz brižnog ljubavnika.

Trudnoća
foto: Profimedia

Direktorka klinike za vantelesnu oplodnju u Pragu dr Hana Visnova kaže:

"Sve je više dokaza da postoji jaka veza između orgazma i oplodnje, a svakako je reč o nečemu što će zanimati buduće naučnike."

Objasnila je i da je ženama teže zatrudniti kad su pod stresom jer telo onda funkcioniše po principu 'beži ili se bori'.

"Kad smo pod stresom, telo luči više hormona poput adrenalina i kortizola, a oni telu poručuju da, budući da postoji neposredna opasnost, sada nije dobro vreme za trudnoću", objasnila je i dodala kako zbog toga savetuje parovima da se "okanu dogovorenog seksa samo u svrhu oplodnje koji iz samog čina uklanja svu radost".

Inače, istraživanje sa fakulteta na Floridi iz maja prošle godine pokazuje da 91 posto muškaraca ima orgazam kod svakog seksualnog odnosa, dok je kod žena ta brojka na svega 39 posto.

Trudnoća
foto: Profimedia

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.