ZAŠTO SU GLJIVE NAJNOVIJI ALL-STAR SASTOJAK LEPOTE
Foto: Profimedia

LEPOTA

ZAŠTO SU GLJIVE NAJNOVIJI ALL-STAR SASTOJAK LEPOTE

Da li ćete od sada drugim očima gledati gljive?

Objavljeno:

Gljive - koje nisu biljke ili životinje već gljive koje čine vlastito kraljevstvo s više od 10 000 različitih vrsta - imaju svoj kulturni trenutak, a ne samo psihodelične sorte. Smrčići i lisičarke iz lokalnih izvora pojavljuju se na finim jelovnicima; u martu je Hermès najavio da će objaviti ekološku verziju svoje klasične putničke torbe Victoria izrađene od održive kože izvedene iz gljiva; a fantastične gljive postale su kultni hit na malom ekranu

- Jedno od najvećih poteškoća pandemije jest da zajednice opstaju bolje od pojedinaca- kaže reditelj filma Louis Schwartzberg, ukazujući na privlačnost podzemnih stanica poput gljiva koje povezuju korine biljaka u okruženju, omogućujući im deljenje hranjivih sastojaka i komuniciranje.

Krstarenje celom hranom sugeriše da je uticaj mikologije na wellness, onu drugu opsesiju iz doba pandemije, slično uverljiv.

Čini se da postoji dodatak na bazi gljiva, tinktura, čaj i maska ​​za lice kako biste izlečili sve što vas muči. Four Sigmatic, finska marka koja je popularizovala zamenu za kavu na bazi gljiva, lani je lansirala svoju Superfood masku za lice s hidratantnim reishiem i razjašnjavanjem čage koja bi trebala umiriti kožu, a sadrži formulu koja je "toliko čista da je možete jesti".

- Reishi i kordiceps već se dugo koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini kako bi potaknuli fizički qi, ili energiju, i ojačali njegovu sposobnost dobrog funkcionisanja- objašnjava Sandra Lanshin Chiu, licencirana akupunkturistica i herbalistica i vlasnica Brooklyn's Treatment by Lanshin.

Chiu, koji klijentima često prepisuje prilagođene tinkture s tim sastojcima - kako bi smanjio stres, upale i umor - oprezan je prema savremenom marketinškom procvatu. Ali privlačnost gljiva kao panaceje raste - i to nije neopravdano, kaže Kevin Spellman, dr. Sc.

- Gljivice imaju beta-glukane - ili molekule glasnika - koji prenose informacije u imunološki sustav da bi ih malo pojačali ili malo smanjili- objašnjava Spellman, molekularni biolog i travar.

- Vidim ovo kao uzbudljiv trenutak u preispitivanju gljiva ”- u nezi kože i u našem društvu u celini- ističe Andrew Weil, dr. Med., Praktičar integrativne medicine i pionir u svemiru i dodaje:

- Gljive će nam u budućnosti moći ponuditi još uzbudljivije mogućnosti izvan hrabrog novog svijeta veganskih Birkina- zaključuje.

Bonus video:

09:07

ESPRESO INTERVJU: Filip Vukosavljević

(Espreso, Yahoo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.