EVO KOLIKO ČESTO TREBA DA IMATE INTIMNE ODNOSE: Konačno otkriveno ono što NAJVIŠE MUČI SRBE
Ljubav, Foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

pažnja

EVO KOLIKO ČESTO TREBA DA IMATE INTIMNE ODNOSE: Konačno otkriveno ono što NAJVIŠE MUČI SRBE

Fokusiranje na kvalitet intimnog života i vezu daleko je važnije od toga koliko često upražnjavate odnose sa partnerom

Objavljeno:

Svaka veza je drugačija i potpuno je "nezahvalno" govoriti o broju i količini se*sa koji imate sa partnerom. Sigurno ste se zapitali više puta da li je vaš odnos sa njim "normalan" ako jednom nedeljno imate se*s ili je to čak mnogo ređe. Stručnjaci tvrde da su se*sualne potrebe različite među parovima i da je važno imati na umu da zbog toga ne treba da budete nesigurni. Par koji češće upražnjava intimne odnose ne znači da ima bolju vezu.​​​​​​

Koliko često je dovoljno?

Jedna studija iz 2017. godine koja je proučavala se*sualno ponašanje nešto više od 26.000 ispitanika u periodu od 1989. godine do 2014. godine otkrila je da prosečna odrasla osoba ima u proseku se*s 54 puta godišnje što znači u proseku jednom nedeljno.

Seks
foto: West Coast Surfer / Mood Board / / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako je taj broj bio skoro isti sa onim parovima koji su bili u braku, učestalost se menjala tako da je brojka varirala u zavisnoti od starosti ispitanika. Dok su 20-godišnjaci prijavili da imaju odnose oko 80 puta godišnje oni u starijoj dobi od 60 godina su prijavili da je to svega 20 puta u toku godine. Iako se u suštini jednom nedeljno smatra nekim prosekom, Stefani Gerlih licencirani se*sualni terapeut za Insajder kaže da je to individualno i da ono što je za neke "malo" drugima može biti previše.

- Radila sam sa parovima koji bi tvrdili da je jednom nedeljno previše i sa drugima koji bi rekli da to nije ni približno dovoljno- kaže ona.

Terapeutkinja tvrdi kako svaki par određuje količinu se*sa koja mu odgovara i ono što jednima može biti premalo za druge je previše.

Stručnjaci napominju da se paprovi i dalje mogu osećati srećno i zadovoljno čak i da mesecima nemaju se*s. Umesto brojke koja mnoge opterećuje da li i koliko je dovoljno voditi ljubav važnije od toga je fokusirati se na odnos i šta to za oboje znači.

Kako poboljšati se*sualni život

Seks
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Smanjite stres

Se*s bi trebalo da stvara zadovoljstvo zato treba da odbacite od sebe svaku vrstu napetosti, jer stres smanjuje libido. Razgovor sa partnerom o tome može da vas oslobodi nakupljenog stresa a meditacija, terapija i neke produktivne fizičke aktivnosti takođe mogu biti unosne. Sa druge strane, stručnjaci tvrde kako postoje ljudi koji koriste se*s da se izbore sa stresom.

Istražite svoje se*sualno "ja"

Kako biste bolje upoznali sebe i svoje telo stručnjaci predlažu da istražujete vašu se*sualnost i se*sualne želje. Ako vam je udobno upoznajte sebe fizički i šta je dobro kroz masturbaciju. Ukoliko imate problema sa samozadovoljavanjem probajte neke druge tehnike samozadovoljstva poput senzualne meditacije. Kako vam postaje ugodnije sa sobom lakše ćete izražavati svoje želje kod partnera.

Probajte nešto novo

Možda ste previše dobro upoznali svog partnera i znate sve njegove se*sualne preferencije, međutim, nije na odmet da iskusite nešto novo što vi ili on niste do sada radili a hteli ste. Isprobavanje novih poza, igračaka može začiniti vaš se*usualni život. Isprobavanje novih stvari van spavaće sobe može dovesti do rasplamsavanja strasti u spavaćoj sobi. Nova uzbudljiva fizička aktivnost ili ples će pokrenuti endorfine i pumpati krv.

seks
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Počnite ranije predigru

Predigra može biti mnogo više od fizičkog dodira i se*sualnog čina. Put do savršnog se*sa je mnogo pre odlaska u krevet i često ga mogu začiniti potpuno naizgled nevažeće stvari poput ljubaznosti, naklonosti prema partneru što što stvara polaznu tačku za dobar se*s.

Više komunicirajte

Ako želite neke promene u se*sualnom životu morate sa partnerom da imate iskrenu komunikaciju. Kada o tome razgovarate sa njim osećajnost i ranjivost moraju biti na vrhu. Osim toga morate biti sigurni da i partner želi da deli svoje se*usalne potrebe i ograničenja i da se oseća prijatno u tome.

Radite na sinhronizaciji vaših seksualnih nagona

Parovi nekada teško pronalaze balans jer se nagoni razlikuju od osobe do osobe. Zato Kamil Luis terapeut za odnose predlaže da zakažete se*s i da date prioritet vašoj rutini. To znači da jedan partner nekada ima se*s češće ili ređe nego što bi želeo ali je važno uzeti u obzir i potrebe drugog partnera. Pristanak je uvek neophodan sa obe strane.

Intimni odnosi omogućavaju ljudima da se povežu na fizičkom i emocionalnom nivou i stvara prijatan fizički osećaj. Oslobađa dopamin tokom orgazma što ljudima omogućava da se osećaju mirnije i bliže drugima. Se*s može smanjiti krvni pritisak i može vam pomoći da bolje spavate.

01:34:49

MAJKE I SNAJKE SE04 VELIKO FINALE

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.