SRBI OBRATITE PAŽNJU NA ODLAGANJE HRANE ZA VREME PRAZNIKA: SVI pravimo ISTU GREŠKU, a može da bude FATALNA
Praznična trpeza, Foto: Profimedia

HRANA ZA PRAZNIKE

SRBI OBRATITE PAŽNJU NA ODLAGANJE HRANE ZA VREME PRAZNIKA: SVI pravimo ISTU GREŠKU, a može da bude FATALNA

Često je teško proceniti pravu količinu hrane za celu porodicu, koja se tih dana okuplja za prazničnim stolom, pa domaćice umeju malo da preteraju

Objavljeno:

Idu praznici, jeste inflacija, ali po navici ćemo ipak spremati više hrane nego što je potrebno za jedan dan praznika. Pečenje, kolači, torte i salate ipak imaju rok trajanja. Stručnjaci pogotovo naglašavaju da hranu nikako ne držite na terasi.

Uskrs je jedan od problematičnijih praznika kada je hrana u pitanju jer je napolju toplo, a jaja držimo na stolovima, pa je vrlo lako da dođe do trovanja hranom, što nije baš najprijatnija stvar u sred praznika.

Često je teško proceniti pravu količinu hrane za celu porodicu, koja se tih dana okuplja za prazničnim stolom, pa domaćice umeju malo da preteraju. Zato je važno ostatke hrane spremiti na pravilan način kako bi ona u potpunosti bila sigurna za ponovno konzumiranje.

Ruska salata
foto: Printscreen Youtube / Dare 2 Cook Now

Hrana je podložna kvarenju na temperaturi od pet-šest stepeni, koja je najpogodnija za razvoj mikroorganizama, pa je treba staviti u frižider ili zamrzivač najkasnije dva sata nakon jela.

Sarma

Na prazničnom stolu sarma je nezaobilazna, kao i pečenje, ruska salata, pite i neka okrepljujuća čorbica. Važno je imati na umu da je sarma najotpornija, ali da ima svoj rok trajanja. Nju je potrebno čuvati u frižideru i treba je pojesti tri do četiri dana nakon pripreme. Preporučuje se podgrevanje količine dovoljne za jedan obrok i obavezno pustite da provri kako bi se sprečio rast mikroorganizama. Zamrznutoj je rok trajanja do četiri meseca.

sarma
foto: Bakina kuhinja

Pečenje i riba

Prasetinu, kao i ostalo pečeno meso, treba pojesti u tri dana. Riba je još podložnija kvarenju i ne bi je trebalo jesti duže od dva dana.

Hranu koja vam je sumnjiva nemojte probati ili pokušati da je spasete od propadanja podgrevanjem - to neće pomoći. Bolje je bacite jer mikroorganizmi ispuštaju toksine koji se ne uništavaju termičkom obradom.

Pečenje
foto: Filip Plavčić

Ruska salata Nju treba pojesti za dva, najduže tri dana jer nakon toga gubi svoju kremastu strukturu, a povrće boju. Salate poput ruske i francuske nije dobro zamrzavati, kao ni majonez.

EVO KOJA HOLIVUDSKA FACA OBOŽAVA DA JEDE SARME I PEČENJE! Maja Mandžuka iskreno o američkim glumcima:

00:45

EVO KOJA HOLIVUDSKA FACA OBOŽAVA DA JEDE SARME I PEČENJE! Maja Mandžuka iskreno o američkim glumcima

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.