PORTRETI PISACA NA VELIKOM PLATNU: Najbolji filmovi o ljudima koji su živeli svoju umetnost (VIDEO)
Filip Simor Hofman u ulozi Trumana Kapotija, Foto: Profimedia

espresov izbor

PORTRETI PISACA NA VELIKOM PLATNU: Najbolji filmovi o ljudima koji su živeli svoju umetnost (VIDEO)

Njihovi životi bili su često neverovatni koliko i životi njihovih likova

Objavljeno: 10:32h
Božica Luković

Malo je onih velikana čije knjige menjaju naš svet i poglede, koji definišu umetnost i oblikuju čitave generacije. Takvi pisci čitave svoje živote predano žrtvuju za svoju misao i svoje ideale i žive svoju umetnost pa su njihovi životi često neverovatni koliko i životi njihovih likova. Zato su često i ekranizovani na filmu. Na ovoj listi naćiće se oni filmovi o piscima koji su uspeli da udahnu život nekim od najvećih imena svetske književnosti - i tako ih ovekoveče i na velikom platnu.

Vredi pomenuti i filmove koji nisu na listi, kao što su Vajld, Kafka, Priča o Džejn, Poslednja stanica, Hemingvej i Gelhorn. Oni takođe govore o velikim piscima, ali možda nisu dorasli da takve ličnosti predstave na dostojan način. To, doduše, važi i za neke od sledećih filmova.

Zemlja senki / Shadowlands (1993)

Film o velikom piscu fantastike Klajvu Luisu i njegovom poznanstvu sa pesnikinjom Džoj Grešam, iz kojeg će se izroditi ljubav. Luis je čuven po svojim divnim knjigama o čudesnoj zemlji koja se krije u ormaru - Narniji. Film prati njegov miran život u predivnom Oksfordu, gde je radio kao predavač. Sve dok se ne pojavi Džoj, Amerikanka koja je uzdrmala njegov ušuškani, engleski svet. Ova nežna i divna priča prikazuje pisca iz sasvim neočekivanog ugla - kao dečaka koji tek treba da odraste, i suoči se sa svetom odraslih u kome nije sve baš tako magično - no tajna je u tome kako magiju pronaći.

Sjajna zvezda / Bright Star (2009)

Ben Višo tumači velikog pesnika Džona Kitsa, koji je obeležio pokret romantizma u Evropi XIX veka. I ovaj film govori o ljubavi - Kitsa i njegove muze Fani Bron. Oni se upoznaju jednog proleća i zauvek ostaju povezani, iako je njihov brak dugo bio nemoguć usled Kitsove nemaštine. Spori tok radnje omogućio je da likovi budu prikazani izrazito realistično, kao i njihov odnos. Sama estetika filma odgovara i duhu Kitsove divne i suptilne poezije.

Pera / Quills (2000)

Izuzetan film o kontroverznom, ali nadasve uzbudljivom piscu Markizu De Sadu, od čijeg imena je izvedena reč sadizam. Sjajna glumačka ekipa, režija i priča koja baca drugačije svetlo na često osporavanu ličnost De Sada. Radnja se odvija u sanatorijumu u kome je pisac, zbog svojih dela, zatvoren. Tu ubrzo dolazi u sukob sa upravnikom koji je kranje konzervativan i tradicionalan po pitanju metoda lečenja svojih pacijenata. Film prikazuje sudbinu čoveka nesputanog, slobodnog duha, u svetu koji ni tada a ni danas nema razumevanja i sklon je brzom osuđivanju, neprihvatanju drugačijeg i nametanju nekog svog, strogog morala.

Sati / The Hours (2002)

Nikol Kidman je osvojila Oskara za tumačenje čuvene spisateljice Virdžinije Vulf u ovom filmu. Radnja se odvija u nekoliko paralelnih priča koje, kao lajt motiv, povezuje roman Vulfove „Gospođica Dalovej”. Intenzivan, mračan i melodramatičan, film razmatra samoubistvo, stanje mučnog beznađa koje je dovelo do ove krajnosti i samu spisateljicu, kao i kako se takva kobna odluka odražava na naše najbliže.

Totalno pomračenje / Total Eclipse (1995)

Pariz 19. veka, zadimljeni barovi, besomučno opijanje apsintom i opijumom - i neki od najvećih pesnika svih vremena koji stvaraju svoju jednako opijajuću umetnost. Ovo je film o burnom i strastvenom, i najzad destruktivnom odnosu Pola Verlena i Artura Remboa, ličnosti koje su obeležile francuski simbolizam. Iako film ne uspeva da predstavi tu epohu kako treba, mladi Dikaprio savršeno dočarava nemirni duh mladog Remboa, koji je svojim kratkim životom ostao simbol bunta i potpunog predavanja poeziji.

Poštar / Il Postino (1994)

Pablo Neruda dolazi na malo italijansko ostvrvo u potrazi za azilom, a sa njim stiže i poezija u živote meštana. Možda je ovo jedan od najboljih filmova o poeziji, jer je i sam poetičan. Govori o prijateljstvu velikog pesnika sa lokalnim poštarom, koji otkriva čudesan svet reči što zadiru duboko u dušu i pokreću ljudski duh - reči koje sačinjavaju Nerudinu moćnu poeziju. On će, kako samo to pesnici umeju, da promeni čitav život ovog „jednostavnog” poštara - tako da mu ni njegovo lepo ostrvo, ni komunizam, a ni žene, nikada više neće tako ‘jednostavno’ izgledati. Film nam savršeno dočarava kolika je snaga reči i umetnosti.

Moje levo stopalo / My Left Foot (1989)

Ovaj dirljiv i inspirativan film priča nam životnu priču Kristija Brauna, možda ne toliko poznatog irskog pisca i slikara, koji je čitavog života bolovao od cerebralne paralize, a pisao je i slikao - svojim levim stopalom. No, ovo je više od priče o pobedi čovekovog duha nad telom - ovo je priča o porodici i o prihvatanju. Braun je poticao iz siromašne porodice, koja je jedva sastavljala kraj sa krajem, ali nikada nije odustala od njega. Uprkos svim teškoćama, opštoj nemaštini, ocu alkoholičaru, sestri koja ostaje prerano trudna - oni su ostali zajedno. Takođe, ovo je priča o svim Braunovim naporima da pobedi svoju izolaciju i dopre do drugih ljudi - da voli, bude voljen i prihvaćen. Danijel Dej Luis, neverovatan glumac, zapanjuje i fascinira svojim tumačenjem ove uloge - za koju, naravno, osvaja i Oskara. Jednostavno, film koji ostavlja utisak.

Anđeo za mojim stolom / An Angel At My Table (1990)

Poetičan i jako lep film o životu Dženet Frejm, novozelandske spisateljice i pesnikinje koja je takođe malo poznata na ovim prostorima. Život ove neverovatne žene bio je svakako nesvakidašnji - odrasla je u velikoj porodici, suočila se rano sa smrću svoje sestre, a kasnije i druge - i obe su se udavile. Brat joj je bolovao od epilepsije, a njoj samoj je pogrešno dijagnostikovana šizofrenija i od lobotomije ju je u poslednjem trenutku spasla vest o dobijanju nacionalne nagrade za objavljene priče. Neshvaćena od okoline, dugo se borila sa svojom „različitošću”, sve dok nije postala cenjeni autor. Ovaj film nam to prikazuje na jako intiman, neposredan način, koji je samo naizgled jednostavan.

Silvija / Sylvia (2003)

Silvija Plat je ikona američke moderne poezije, vrlo popularna među mladima i feministkinjama. Koliko ovaj pokret ima pravo da je svojata kao svoju ikonu je diskutabilno, no sigurno je da će upravo njih naljutiti ovaj film. U ovom ostvarenju prikazana je veza pesnikinje i Teda Hjuza, takođe pesnika - i to je vrhunac ovog filma. Silvija je ovde prikazana kao potpuno podređena tom odnosu, i stiče se utisak da je čitava njena poezija proisticala samo iz toga. Dakle, krajnje jednodimenzionalno. Iako zasigurno ne uspeva da nam na pravi način dočara lik ove umetnice, film vredi ipak pogledati zbog odlične glume, ali i kao dobar uvod da i sami postanete ljubitelj poezije Silvije Plat.

Pre nego što padne noć / Before Night Falls (2000)

Film koji je snažan kao bilo koja vrhunska knjiga. Tamna strana kubanske revolucije oslikana kroz život Reinalda Arenasa, pisca i pesnika, homoseksualca i najzad, disidenta. On je osetio na svojoj koži sve brutalnosti političke represije koja je na Kubi vršena prema svima označenima kao „protivnicima revolucije”. Pored toga, ovaj film razotkriva i život sam, ideju umetnosti, tajne seksualnosti. Arenasa je, maestralno kao i uvek, dočarao jedan od najvećih glumaca današnjice, Havijer Bardem, a u dve sporedne uloge pojavljuje se i Džoni Dep.

Kapoti / Capote (2005)

Filip Simor Hofman i njegovo Oskarom nagrađeno tumačenje čuvenog Trumana Kapotea je glavni činilac ovog filma. Radnja prati Kapotea koji, sa spisateljicom Harper Li, odlazi u Kanzas gde istražuje ubistvo porodice. Za to vreme, zbližava se i sa samim ubicom. Ovo je kontroverzan i kompleksan film, poput samog odnosa koji je Kapoti razvio sa zločincem, i koji se različito može protumačiti. No zasigurno je bio vrlo intrigantan.

BONUS VIDEO: Nikola Vranjković - Marburg (hommo epilepticus) (VIDEO)

(Božica Luković / Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.