POKUPIO 5 EVROPSKIH OSKARA: Trijumf Pavela Pavlikovskog na dodeli EFA nagrada
Pavel Pavlikovski, Foto: Profimedia

ZASLUŽENO

POKUPIO 5 EVROPSKIH OSKARA: Trijumf Pavela Pavlikovskog na dodeli EFA nagrada

Film “Hladni rat” britansko-poljskog režisera očekivano je trijumfirao na dodeli Evropskih filmskih nagrada u Sevilji

Objavljeno: 12:59h

Crno-bela melodrama smeštena u ambijent hladnoratovskih 50-ih osvojila je nagradu za najbolji film, režiju i scenario, kao i nagradu za najbolju žensku ulogu koja je pripala glavnoj glumici filma Joani Kulig te za montažu Jaroslavu Kaminskom. Uoči proglašenja nagrada EFA “Hladni rat” se smatrao ubedljivim favoritom, a to se i potvrdilo.

Ostalim nominovanima pripale su samo mrvice. Italijanski film “Dogman” Matea Garonea bio je po broju nominacija (4) odmah do “Hladnog rata”, no na kraju je nagradu dobio samo glavni glumac Marčelo Fonte. Nagradu za najbolju evropsku komediju dobila je “Smrt Staljina” britanskog komediografa Armanda Janučija.

Nagradu za najbolji evropski dokumentarac dobio je “Bergman - jedna godina u životu” Šveđanke Jane Magnuson, film koji prati samo jednu ključnu godinu- 1957. - u životu slavnog filmskog autora. Nagradu za najbolji dugometražni animirani film dobio je “Još jedan dan u životu” Raula de la Fuentea i Damijana Nenova, crtani film utemeljen na ratnim reportažama iz angolskog rata slavnog poljskog novinara Rižarda Kapušćinskog.

Nagradu Evropsko otkriće za najbolji prvi film dobio je Belgijanac Lukas Dont za film “Devojka“ koji prikazuje svet baleta.

BONUS VIDEO: Nikola Vranjković - Marburg (hommo epilepticus) (VIDEO)

(Espreso.co.rs/ Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.