NEOBIČAN RAZLOG: Da li ste znali da autor priče STIVEN KING ništa nije zaradio od kultnog filma BEKSTVO IZ ŠOŠENKA?
Tim Robins u glavnoj ulozi, Foto: Printscreen Youtube

filmski klasik

NEOBIČAN RAZLOG: Da li ste znali da autor priče STIVEN KING ništa nije zaradio od kultnog filma BEKSTVO IZ ŠOŠENKA?

Film koji je postao klasik sedme umetnosti zasnovan je na pripovetki "Rita Hejvort i iskupljenje u Šošenku", koju je popularni autor horor fantastike Stiven King napisao 1982. godine

Objavljeno: 10:34h

Mnoga popularna Kingova dela su doživela uspešne filmske ekranizacije, no kada je pisao pripovetku koja će kasnije biti ovekovečena u jednom od najcenjenijih filmova američke kinematografije, verovatno nije ni slutio ovakav uspeh.

Prava na ekranizaciju priče je 1987. godine otkupio reditelj Frenk Darabont, tada još uvek ne naročito afirmisan filmski stvaralac. Film "Bekstvo iz Šošenka" uspeo je da snimi tek sedam godina kasnije. Darabont je napisao scenario za osam nedelja i film je dobio zeleno svetlo za snimanje par nedelja nakon što je predao finalnu verziju rukopisa.

Frenk Darabont je otkupio prava na priču od Stivena Kinga za 5.000 dolara, što iz današnje perspektive deluje kao mala suma novca za delo koje je nastalo. U novom intervjuu u kome se priseća tog perioda, King je priznao da nikad nije unovčio ček koji je dobio za priču. Štaviše, King je vratio ček Darabontu.

Nekoliko godina nakon što je film izašao, Darabont je dobio uramljeni ček poštom sa posvetom: "Za slučaj da ti ikada zatreba novac za kauciju. S ljubavlju, Stiv".

"Bekstvo iz Šošenka" je bilo nominovano za sedam Oskara, što je rekord za adaptacije dela Stivena Kinga. Međutim, film nije uspeo da dobije nijednu nagradu te 1995. godine.

Ipak, film se danas smatra remek-delom sedme umetnosti. Kritika ga je dobro ocenila, a premda nije u startu imao preteran bioskopski uspeh, bio je jedan od najčešće iznajmljivanih filmova na VHS-u. Postao je i jedan od najviše puštanih filmova na TV programima.

Sa druge strane, Frenk Darabont je pet godina kasnije ponovo snimio popularan "zatvorski film", "Zelenu milju" sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi, po romanu Stivena Kinga. U 21. veku je snimio samo dva manje uspešna filma (Madžestik iz 2001. i Magla iz 2007, opet po Kingovom delu) te je režirao nekoliko epizoda raznih TV serija, a bavio se i producentskim radom.

BONUS VIDEO: Nikola Vranjković - Marburg (hommo epilepticus) (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Movieweb.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.