POZNATI DATUM I VREME SAHRANE BRANKE VESELINOVIĆ: Evo gde će počivati
Branka Veselinović, Foto: Marina Lopičić

tuga

POZNATI DATUM I VREME SAHRANE BRANKE VESELINOVIĆ: Evo gde će počivati

Police njene kuće krase brojni predmeti koji kao uspomene podsećaju na sve ono što je stekla, dobila i zaslužila tokom svog plodnog života

Objavljeno:

Najstarija aktivna glumica na svetu, naša Branka Veselinović je preminula u 105. godini.

Kako je saopštila njena porodica, opelo će se obaviti u utorak 14. februara u 14h, a sahrana s početkom u 14:30h u Aleji zaslužnih građana na Novom Groblju. Što se komemoracije tiče, ta informacija će biti objavljena naknadno.

a
foto: AP/Nenad Pe

Da podsetimo, legendarna glumica živela je sama, a kako saznajemo, nju je u stanu pronašla gerontološka sestra koja je, inače, i brinula o glumici.

Branka Veselinović rođena je u septembru 1918. godine u Bečeju kao šesto dete majke Jovanke i oca Aleksandra Ćosića. Od 1936. godine pohađala je školu glume u Narodnom pozorištu u Beogradu. Posle sjajne godine studija otišla je na praksu u Novi Sad, gde je glumila u tadašnjem Narodnom pozorištu Dunavske banovine (današnje Srpsko narodno pozorište).

Kao glumica Branka je ostvarila niz veoma zapaženih uloga, poput uloge Gine u Nušićevoj predstavi "Ožalošćena porodica” za koju je 1964. godine dobila "Sterijinu nagradu”. Iako je igrala i u Ateljeu 212, igrala je najveći broj uloga (preko 40) u njenoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Police njene kuće krase brojni predmeti koji kao uspomene podsećaju na sve ono što je stekla, dobila i zaslužila tokom svog plodnog života - hiljade medalja, priznanja, nagrada, počasnih ključeva Novog Sada, zlatni mikrofoni Radio Beograda, zvanje doživotnog ambasadora UNICEF-a, nagrade za rad u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, ali i za humanitarni rad posvećen deci.

Neki od ovih predmeta uručeni su kao amanet Udruženju Adligat, koje je 10. septembra 2018. godine, u okviru svog Muzeja knjige i putovanja, izložilo Spomen sobu Branke Veselinović, obeležavajući njen 100. rođendan, u znak zahvalnosti za sve što je radila. u oblasti kulture, umetnosti i humanitarnog rada.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.