BRANKA VESELINOVIĆ JE IMALA ČAK 2 MUŽA, OVO SU NJIHOVA IMENA: Vest o smrti srpske GLUMICE sve je rasplakala
Branka Veselinoć, Foto: Marina Lopičić

tuga

BRANKA VESELINOVIĆ JE IMALA ČAK 2 MUŽA, OVO SU NJIHOVA IMENA: Vest o smrti srpske GLUMICE sve je rasplakala

Branka Veselinović je rođena u Starom Bečeju 16. septembra 1918. kao šesto dete majke Jovanke i oca Aleksandra Ćosića

Objavljeno: 11:09h

Legendarna glumica Branka Veselinović preminula je danas u 105. godini života. Ona je odavno važila za najstariju glumicu na ovim prostorima, a vedar duh i širok osmeh je ono što je oduvek krasilo.

Branka Veselinović je rođena u Starom Bečeju 16. septembra 1918. kao šesto dete majke Jovanke i oca Aleksandra Ćosića, koji su poreklom iz Jaše Tomića. Završila je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu. Svoju glumačku karijeru počela je 1938. u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu (tada se zvalo Narodno pozorište Dunavske banovine) igrajući u predstavi “Karlova tetka”. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd.

Branka Veselinović
foto: AP / Nenad Pe

Kao veoma mlada udala se za budućeg inženjera šumarstva Andonovića, po čijem prezimenu su je upamtili mnogi stariji Beograđani. Ali nešto kasnije, on je odlučio da ode u Ameriku. Kako je sama pričala, ona je odustala od odlaska u Ameriku na nagovor sestre, a tri meseca kasnije srela je svog supruga sa drugom devojkom u apoteci. Branka je priznala da je njihov brak bio "platonski", te da nisu ni živeli zajedno.

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenkog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu “Kralj Betajnove”. U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940-1942), Narodnom (1944-1947) i Jugoslovesnkomm dramskom pozorištu (1947-1978). Igrala je i u Ateljeu 212. Za ulogu Gine u Nušićevoj “Ožalošćenoj porodici” dobila je Sterijinu nagradu 1964. godine. Ona je široj publici bila poznata i po višedecenijskom učešću u radio emisiji "Veselo veče”.

Bila je udata za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915-2012). Sreli su se i zavoleli u JDP-u, u kojem su bili od osnivanja. Venčali su se 30. septembra 1948. godine. Sa Mlađom je osnovala Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci. Iako nisu imali svoju, zahvaljujući Fondu odškolovali su šesnaestoro dece. Ona je sa lutkama 60 godina obilazila bolnice i domove za stare, mamila njihove osmehe i podsećala na to kako je lepo živeti. Lutke su njena opsesija. Donosila ih je iz čitavog sveta, čuvala i poklanjala.

Branka Veselinović
foto: Marina Lopičić

Bila je ambasador UNICEF-a, dobila bezbroj nagrada, govori pet svetskih jezika, a bliska prijateljica joj je bila Desanka Maksimović.Godine 2012. ustanovljena je nagrada koja nosi ime glumačkog para Veselinović, a dodeljuje je Fondacija JDP kojoj su u te svrhu poklonili sredstva. Nagrada se dodeljuje glumcu ili glumici za najbolju interpretaciju u predstavama koje su u toj kalendarskoj godini premijerno igrane na sceni JDP. Prvi laureat ovog priznanja bio je Nebojša Glogovac, kome je nagrada pripala i 2016. Dosadašnji dobitnici su i Aleksandra Janković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković i Seka Sablić.

Za Branku mnogi prijatelji znaju da kažu da je uvek bila dama sa dušom devojčice. Njeni prijatelji su uvek govorili kako je njen život istinski bogat i ostvaren, a uvek je obilovao ljubavlju i optimizmom. Branka nikada nije skidala osmeh sa lica, trudila se da uveseljava sve i da prenosi pozitivnu energiju. Njen život dug više od veka treba da bude primer svima nama da nam je potrebno manje stresa, a više smeha.

(Espreso/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.