SVI MISLE DA JE TANJA BOŠKOVIĆ POTEKLA IZ BEOGRADA, A ISTINA JE SKROZ DRUGAČIJA: Ko se mogao nadati OVOME?
Foto: Print Screen Youtube/Govornica

JESTE LI ZNALI?

SVI MISLE DA JE TANJA BOŠKOVIĆ POTEKLA IZ BEOGRADA, A ISTINA JE SKROZ DRUGAČIJA: Ko se mogao nadati OVOME?

Prvu glavnu ulogu ostvarila je 1974. godine u filmu Košava. Iste godine snima i seriju Divlje jagode. Uvek je na poseban način davala sebe i u ulozi koju je tumačila otkidala komadić svoje individualnosti

Objavljeno: 09:12h

Tatjana Bošković srpska je pozorišna, filmska i televizijska glumica.

Malo ko zna da je živela u Aranđelovcu do svoje sedamnaeste godine, a potom u Beogradu, kratko vreme i u Njujorku. Otac Velizar je bio direktor gimnazije i profesor književnosti, kao i majka Ivanka. Ima sestru Slavenku. Majka je dvoje dece: ćerke Lane i sina Đorđa. Deda i baba po majčinoj strani su bili učitelji. Deda po ocu je bio ađutant na dvoru kralja Nikole, a baba po ocu je rodila jedanaestoro dece.

Gimnaziju je završila u Aranđelovcu, a na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu diplomirala je 1973. godine u klasi profesora Predraga Bajčetića.[2] Sa njom na klasi bili su Gorica Popović, Radmila Živković, Jelica Sretenović, Milan Štrljić, Ljiljana Dragutinović, Branko Jerinić i Zlata Numanagić.

Prvu glavnu ulogu ostvarila je 1974. godine u filmu Košava. Iste godine snima i seriju Divlje jagode. Uvek je na poseban način davala sebe i u ulozi koju je tumačila otkidala komadić svoje individualnosti.

1 / 4 Foto: Nemanja Pančić

Značajne uloge je ostvarila u filmovima Majstori, majstori, Čovek sa četiri noge, Policajac sa Petlovog brda, Rat uživo, Okupacija u 26 slika, Balkanska pravila, Volim te najviše na svetu i Peti leptir, a publici je najpoznatija po ulozi pevačice u filmu Balkan ekspres, i po ulozi Lole Golubović u TV-seriji Srećni ljudi.

Na filmu je sarađivala sa najvećim jugoslovenskim i evropskim rediteljima, kao što su Darko Bajić, Goran Marković, Lordan Zafranović, Zdravko Šotra, Dušan Makavejev, Veljko Bulajić, Branko Baletić, Lola Đukić, Đorđe Kadijević, Oleg Novković, Mihailo Vukobratović, Gorčin Stojanović, Aleksandar Đorđević, Dragoslav Lazić, Zoran Čalić, Dragan Bjelogrlić, Milorad Milinković, Jug Radivojević i drugi.

1970-ih godina bila je velika zvezda mjuzikla Pozorišta na Terazijama, a od 1986. postaje stalni član pozorišta Atelje 212.

U prvoj sezoni šou programa Ples sa zvezdama nastupala je sa osamnaestogodišnjim Markom Mićićem. Osvojili su drugo mesto.

Bila je udata za reditelja Dejana Karaklajića, imaju sina Đorđa i ćerku Lanu Karaklajić.

Tanja Bošković, danas je doajen srpskog glumišta, ima preko četrdeset godina dugu i plodnu pozorišnu, TV i filmsku karijeru ovenčanu najvećim nagradama i priznanjima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.