DA LI GA PREPOZNAJETE? Srbija ga volela, bio na vrhuncu karijere, pa STRADAO U SEKUNDI! (FOTO)
Toše Proeski, Foto: Printscreen/facebook

anđeo

DA LI GA PREPOZNAJETE? Srbija ga volela, bio na vrhuncu karijere, pa STRADAO U SEKUNDI! (FOTO)

Tošetu Proeskom je posthumno dodeljena titula počasnog građanina Severne Makedonije.

Objavljeno:

Todor Proeski rođen je u Prilepu, 25. januar 1981. godine, a premino je iznenada Nova Gradiška, 16. oktobar 2007) bio je makedonski višežanrovski pevač i tekstopisac cincarskog porekla.

Smatrana vrhunskim činom mesne makedonske i balkanske muzičke scene, Tošetova muzika bila je popularna u mnogim zemljama jugoistočne Evrope. BBC News ga je nazvao „balkanskim Elvisom Preslijem”. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći na autoputu Bregana—Lipovac, kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, ujutru 16. oktobra 2007. u 27. godini života.

Toše Proeski
foto: Printscreen/Instagram/Kristijan Risteski

Toše Proeski je rođen u Prilepu, a odrastao je u Kruševu u cincarskoj porodici. Nakon što je njegov muzički talenat otkriven u njegovoj 12. godini, izabran je da nastupi na popularnom festivalu dečije pesme Zlatno slavejče (srp. Zlatni slavuj) u Skoplju sa pesmom „Ja i moj deda” na cincarskom jeziku. To je bio njegov prvi javni muzički nastup; međutim, njegova karijera počela je 1997. kada je učestvovao na tinejdžerskom muzičkom festivalu Melfest u Prilepu, na kojem je pobedio sa pesmom Yesterday od Bitlsa.

Toše Proeski
foto: Print Screen Youtube/HitRecordsOfficial

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u ranim jutarnjim časovima 16. oktobra 2007. na auto-putu E70 Zagreb—Lipovac, blizu mesta Nova Gradiška, oko 150 kilometara jugoistočno od Zagreba. Prema nepotvrđenim informacijama, uzrok nesreće je bila neprilagođena brzina vozila. Tošetu Proeskom je posthumno dodeljena titula počasnog građanina Severne Makedonije. Makedonska pošta je u Kruševu 15. decembra 2007. predstavila poštanske markice sa likom Tošeta Proeskog.

Toše Proeski
foto: Print Screen Youtube/HitRecordsOfficial

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.