Umro Bosnimir Ličanin Likota!
Bosnimir Ličanin Likota, Foto: Facebook

TRAGEDIJA

Umro Bosnimir Ličanin Likota!

Dramski umetnik, koji je bio i idejni tvorac Studentskog pozorišta u Banjaluci i jos nekoliko otvorenih scena, umro je 28. jula u Kliničko-bolničkom centru u Rijeci, preneli su regionalni mediji.

Objavljeno:

Glumac Bosnimir Ličanin Likota preminuo je u Rijeci u 78. godini, posle kratke i teške bolesti.

Dramski umetnik, koji je bio i idejni tvorac Studentskog pozorišta u Banjaluci i jos nekoliko otvorenih scena, umro je 28. jula u Kliničko-bolničkom centru u Rijeci, preneli su regionalni mediji.

Glumac će biti kremiran u Zagrebu, dok će urna biti pohranjena na groblju u Rijeci, a komemoracija će biti održana do kraja meseca u Banjaluci, saopštilo je Studentsko pozorište.

Bosnimir Ličanin Likota rođen je 8. marta 1944. godine u Aranđelovcu kao Živomir Ličanin. Glumom je počeo da se bavi sa 14 godina u Amaterskom pozorištu u Prijedoru, dok je kao student igrao u beogradskom amaterskom pozorištu „Branko Krsmanović“, s tim što je 1970. godine diplomirao hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

Profesionalni angažman dobio je 1971. godine u banjalučkom Narodnom pozorištu Bosanske Krajine (NPBK) u predstavi "Gospoda Glembajevi", koju je režirao Predrag Dinulović, i u ovom teatru odigrao je više od 50 uloga, među kojima su one u komadima "Mistefija Bufo" Majakovskog, "Zikovi" Gorkog i "Ožalošćenoj porodici".

Nastupao je i na filmu, televiziji i radiju, a za glumačka ostavarenja dobio je nagrade na pozorišnom festivalu u Jajcu, priznanje Udruženja dramskih umetnika Bosne i Hercegovine, Srebrnu kolajnu na Festivalu modrame i pantomime u Zemunu 1984. godine za monodramu "A moja Bosna je nešto treće".

Tokom rata u Bosni i Hercegovini promenio je ime u Bosnimir, a u međuvremenu je dobio angažman u riječkom pozorištu HNK "Ivana Pl. Zajca". Na sceni ovog teatra igrao je u komadima: "Velika Tilda", "Gospoda Glembajevi", "Zločin i kazna", "Viktor ili Dan mladosti"... Sarađivao je sa rediteljima kakvi su Dušan Jovanović, Vito Taufer, Ivica Buljan, Ivo Brešan...

Iako se penzionisao 2008. godine, nastavio je da se bavi glumom. Još 1977. godine pokrenuo je na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci Studentsko pozorište, koje zbog njegovih glumačkih i rediteljskih zasluga dodeljuje godišnje nagrade mladoj glumici ili glumcu "Likota".

U riječkom kvartu Belveder polovinom osamdesetih osnovao je Otvorenu scenu "Belvedere", a poslednjih godina vodio je Otvoreno kazalište Omišalj na ostrvu Krku.

Svojevremeno, tačnije 2008. poslao je otvoreno pismo tadašnjem gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu navevši da će se samozapaliti ispred zgrade gradske uprave na Korzu 16 zbog loše kulturne politike gradskih čelnika. A povod za to bilo je najavljeno zatvaranje kluba "Palach". Glumac je tada objasnio, kako podseća "Novi list", da je taj klub samo poslednja u nizu institucija koje su se ugasile jer nisu mogle da plaćaju zakup i zaključio da takva politika Grada Rijeke ubija kulturu.

Radio je čak i kao novinar RTV Sarajevo, na mestu dopisnika iz Banjaluke čitavih godinu dana, a bio je i padobranac, sa 612 padobranskih skokova iza sebe.

(Espreso/NovaS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.