SRPSKI GLUMAC SE OBESIO, SMRT JE TADA POTRESLA SVE: Bio rame uz rame sa Emirom Kusturicom
Foto: Printscreen Youtube

tuga

SRPSKI GLUMAC SE OBESIO, SMRT JE TADA POTRESLA SVE: Bio rame uz rame sa Emirom Kusturicom

Mladog Davora su tada upoređivali sa Dastinom Hofmanom, što je svedočilo o njegovom talentu.

Objavljeno:

Davor Dujmović bio je srpski glumac koji je ostao najzapaženiji po ulozi Perhana u filmu “Dom za vešanje”, ali i po ulogama u “Top listi nadrealista”.

Davor je rođen u Sarajevu i od “Doma za vešanje” mu je ostao nadimak Perhan. Ulogu po kojoj je ostao prepoznatljiv dobio je sasvim slučajno.

Naime, dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da posle nastave svrati kod oca koji je tada radio na pijaci Markale.

– Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao – pričao je ranije Davor.

U obližnji restoran, gde je svratio na sok, došli su i Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji za film “Otac na službenom putu”. On je pristao i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu.

Nakon filma “Otac na službenom putu” odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspelo i kasnije više nije ni pokušavao.

Sa nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u filmu Emira Kusturice “Dom za vešanje”, posle kog je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi.

1 / 5 Foto: Printscreen

Mladog Davora su tada upoređivali sa Dastinom Hofmanom, što je svedočilo o njegovom talentu.

Međutim, glumac je početkom devedesetih došao u dodir sa heroinom. Nekoliko puta je pokušao da se leči, ali bezuspešno.

– Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo “ja sam mal’ pa sam radoznal’”, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću – rekao je tada Davor.

Rat je Davora zatekao u Sarajevu, odakle odlazi u Beograd. U tom periodu snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji “Underground”.

Posle završetka rata Davor je otišao u Banjaluku, gde je osnovao Fond za kulturu Republike Srpske, koji kasnije dobija naziv Davor Dujmović.

Iz Banjaluke se preselio u Sloveniju i to kod devojke sa kojom je živeo poslednjih meseci života. Slobodno vreme je provodio u prirodi s konjima, a borio se sa jakom depresijom i alkoholizmom.

31. maja 1999. godine izvršio je samoubistvo vešanjem u Novom Mestu. Imao je samo 30 godina.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.