OVO JE PRAVI UZROK SMRTI MILENE DRAVIĆ: Ogroman ŠOK za sve
Milena Dravić, Foto: Dragana Udovičić

užas

OVO JE PRAVI UZROK SMRTI MILENE DRAVIĆ: Ogroman ŠOK za sve

Filmska, pozorišna i televizijska glumica, slovi za najveću divu na prostoru bivše Jugoslavije

Objavljeno:

Velika srpska glumica Milena Dravić preminula je 2018. godine u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini, saznaje "Blic" u Udruženju dramskih umetnika Srbije.

Milena Dravić rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu.

Filmska, pozorišna i televizijska glumica, slovi za najveću divu na prostoru bivše Jugoslavije.

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube/RTSObrazovno-naučniprogram-Zvaničnikanal

Odigrala je dvadeset pozorišnih uloga u predstavama raznih pozorišnih produkcija od kojih su mnoge višestruko nagrađivane a neke igrane i po više od petnaest godina, i po IMDb-u 159 filmskih iI TV rola.

Četiri i po decenije bila je u braku sa glumcem Draganom Nikolićem (1971 – 2016), od 1967. do 1969. sa rediteljem Vojislavom Kokanom Rakonjcem (1935-1969) I 1960/61 u kratkotrajnoj bračnoj zajednici sa rediteljem Mladomirom Purišom Đorđevićem.

Na ovim prostorima jedini je dobitnik glumačke nagrade na prestižnom Kanskom festivalu, koja joj je pripala za ulogu u filmu "Poseban Tretman" Gorana Paskaljevića po scenariju Duška Kovačevića.

Milena Dravić
foto: Dragan Kadić

Dobitnik je niza najprestižnijih nagrada među kojima su “Zlatna ruža” na Festivalu u Veneciji, “Zlatna Haridba” na festival u Taormini , “Zlatni laćeno” u Avelinu, više Zlatnih I Srebrnih Arena na Pulskom festival, “Dobričin prsten”, “Pavle Vuisić”, “Statueta Joakim Vujić”, “Zlatni pečat” Jugoslovenske kinoteke, “Beogradski pobednik” i druge.

Među nagradama koje dodeljuju mediji izdvaja se priznanje “Večernjih Novosti” - “Glumica veka” (uz Miru Stupicu).

Milena Dravić
foto: Dragana Udovičić

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, zavodnice i junakinje ratnih epopeja, bila je i pionir i ekscentrična buntovnica iz filmova crnog talasa i tragična heroina, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

Njen otac Milenko Dravić je igrao fudbal, međutim morao je da prestane kada je saznao da boluje od infektivne žutice. Par godina kasnije, njen brat Rade postao je hokejaš. Majka Ana bila je talentovana za pevanje, i premda je sanjala da joj to bude profesija, odlučila je da bude domaćica i posveti se samo porodici. Milena kaže da joj je njen sud oduvek bio najbitniji.

Milena Dravić
foto: Dragan Kadić

Bila je specijalni gost na 65. pulskom festivalu 15. jula 2018. godine, gde je doživela petnaestominutne ovacije.

Na snimanju filma Kako su se volele dve budale upoznala je Dragana Nikolića, i sa njim počela ljubavnu vezu. U jednoj od pauza između snimanja 31. decembra 1971. otišli su u Opštinu Vračar i venčali se. Kuma im je bila Seka Sablić, a venčanje je prošlo bez medija i ostala im je zabeležena samo jedna fotografija.

Milena Dravić
foto: Dragan Kadić

Preminula je 14. oktobra 2018, posle duge i teške bolesti, u KBC "Bežanijska kosa"

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.