EVO ZAŠTO MILJANI KULIĆ ŽIVOT VISI O KONCU: Sada je sve jasno, oglasili se STRUČNJACI!
Miljana Kulić, Foto: Stefan Kojić, Printscreen

TUGA...

EVO ZAŠTO MILJANI KULIĆ ŽIVOT VISI O KONCU: Sada je sve jasno, oglasili se STRUČNJACI!

Skraćivanje želuca može dovesti do niza problema, a operacija se izvodi nad pacijentima kojima više ništa drugo ne pomaže da smršaju

Objavljeno: 22:31h

Poznata rijaliti učesnica Miljana Kulić nalazi se u teškom zdravstvenom stanju nakon što je dobila komplikacije nakon smanjenje želuca u Turskoj.

Kulićeva se od subote, 30.jula nalazi na intenzivnoj nezi Urgentnog centra u Nišu, u veštačkoj komi, a lekari joj se bore za život.

Njeni roditelji Siniša i Marija za sve krive lekare u Turskoj koji su joj prethodnih dana obavili operaciju smanjenja želuca, u cilju mršavljenja.

- Za sve su krivi lekari u Turskoj, oni su joj oštetili slezinu prilikom operacije smanjenja želuca. Miljana je dobila ozbiljne bolove i hitno je primljena u Urgentni centar u Nišu. Lekari su nam rekli da joj je pukla slezina! Miljana je odmah u subotu operisana u Nišu i taj organ joj je izvađen. Izgubila je dva i po litra krvi, operacija je trajala satima... - priča Siniša i dodaje da se Miljana suočava sa još komplikacija:

- Došlo je do zgrušavanja krvi i napravili su joj se trombovi. Lekari joj daju "fraksiparin" kako bi joj razbili trombove, koji mogu da budu opasni po život. Posle operacije stavljena je u veštačku komu, iz koje se probudila u nedelju ujutru. Sada je priključena na aparate, pod sedativima je i još nije svesna...

Miljana Kulić
foto: Youtube

Miljanina majka Marija dodala je da joj je ćerka imala i veliki broj trombova.

Inače, sužavanje želuca ili vertikalna "rukavna" gastrektomija je procedura kojom se smanjuje zapremina želuca za oko 75 odsto.

Nakon toga želudac poprima formu "rukava" i gubi "rezervoar" a samim tim se smanjuje količina unosa hrane, menja hormonski put koji reguliše sitost i na taj način pacijent počinje da gubi na težini.

Nakon operacije, pacijenti moraju da se drže stroge dijete, koja se sastoji uglavnom od kašica.

Međutim, jedna od najvećih komplikacija je izlazak tečnosti iz smanjenog želuca u trbušnu šupljinu, pa je važno da pacijenti nakon operacije budu u stalnom kontaktu sa hirurgom koji je uradio intervenciju.

Tokom ove operacije može doći i do infekcija, krvarenje, duboke venske tromboze a ponekad i plućne embolije.

Onkolog Siniša Radulović kaže za 24sedam da mu nije jasno zbog čega je Kulićeva išla u Tursku kada i hirurzi u Srbiji veoma uspešno rade ovakve operacije.

- Nije mi jasno zašto je išla u Tursku jer to naši lekari dobro rade u Kliničkom centru. To je nekada jedini spas za neke koji ne mogu dijetama i drugim metodama da skinu kilograme. Inače, uobičajna operacija - objašnjava on.

Radulović ne zna šta se tačno desilo, ali kaže da je slezina puna krvi zbog čega je, verovatno, morala biti odstranjena kod Kulićeve.

Miljana Kulić
foto: © ATA Images

- Šta se desilo i gde su oni to zakačili ne znam. Ta slezina je puna krvi i lako se može povrediti. To se dešava i pri udarcima, saobraćajkama... tako da kada krvari, neki put je hitno stanje, i mora da se izvadi da ne bi pacijent iskrvario - dodaje on.

Doktor dodaje da se ovoj operaciji podvrgavaju pacijenti kod kojih su sve druge mogućnosti iscrpljene, a ne mogu da smršaju.

S obzirom da Kulićeva nije bila neko ko je imao toliko vidan višak kilograma, doktor Radulović kaže da mu nije jasno ni zašto je išla na ovu operaciju jer na nju idu samo ljudi koji imaju posebne indikacije.

- Možda je to jedna drastična mera. Mada je vrlo efikasna i nije nikakav problem u toj intervenciji - rekao je on.

Inače, povodom čitavog slučaja oglasio i UKC Niš gde je rijaliti učesnica smeštena.

- Pacijentkinja Miljana Kulić primljena je u Urgentni centar Univerzitetskog kliničkog centra Niš u subotu 30.jula kao hitan slučaj zbog bolova u trbuhu. Sedam dana pre prijema pacijentkinja je operisana u turskoj bolnici kada je zbog gojaznosti urađena operacija takozvanog "skraćivanja želuca". Nakon prijema u UKC Niš urađene su sve dijagnostičke procedure koje su ukazivale na neophodnost hitne hirurške intervencije. Istog dana 30.jula pacijentkinja je hitno operisana i tom prilikom je ustanovljeno krvarenje u trbuhu uzrokovano povredom slezine. Urađena je operacija uklanjanja slezine. Pacijentkinja se uspešno oporavlja u jedinici intenzivne nege klinike za anesteziju i reanimaciju - saopšteno je iz UKC Niš.

Inače, uprkos velikom uspehu ove operacije četvrtina pacijenata ne uspe da promeni navike pa nastavlja sa statičnim načinom života i vraća se porocima u hrani poput konzumiranja slatkiša. Kod njih čak ni ova operacija nije rešenje za smanjenje kilograma.

(Espreso/24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.