EVO OD ČEGA JE ZAPRAVO UMRO DRAGAN NIKOLIĆ: Cela NACIJA će ostati ŠOKIRANA
Dragan Nikolić, Foto: Dragan Kadić

saznajte

EVO OD ČEGA JE ZAPRAVO UMRO DRAGAN NIKOLIĆ: Cela NACIJA će ostati ŠOKIRANA

Nakon završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio jer se prebacio u Drugu ekonomsku školu

Objavljeno:

Dragoslav Dragan Nikolić (Beograd, 20. avgust 1943 — Beograd, 11. mart 2016) bio je jugoslovenski i srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac. Zbog stila glume je od strane obožavalaca okarakterisan kao Šmeker sa karakterom gospodina.

Rođen je 20. avgusta 1943. u Beogradu, u porodici Dušana (poreklom iz Berana) i majke Jelene (poreklom iz Jagodine). Nikolićevi preci su se u prošlosti prezivali Živkovići, ali je njegov deda Radonja promenio porodično prezime po pradedi Nikoli. Njegovo kršteno ime je Dragoslav.

1 / 5 Foto: Printscreen, Aleksandar Jovanović Cile, Nemanja Nikolić

Nakon završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio jer se prebacio u Drugu ekonomsku školu. Posle dve godine provedene u srednjoj školi polagao je i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i tada kao sedamnaestogodišnjak bio najmlađi student.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Glumicu Milenu Dravić upoznao je 1969. godine na snimanju filma Horoskop. Venčali su se tajno, 1972. godine u pauzi tokom snimanja filma Kako su se volele dve budale.

Dragan Nikolić
foto: Dragan Kadić

Brak su sklopili u Gradskoj upravi Vračar, a kuma sa venčanja bila im je glumica Seka Sablić, koju je Nikolić poznavao sa Akademije za pozorište, film, radio i televiziju.

Prvu značajniju glavnu ulogu ostvario je ulogom sezonskog radnika labilnog morala koji pogine, a da nije našao svoje mesto u društvu i u životu (osobine i mnogih njegovih kasnijih likova) u filmu "Kad budem mrtav i beo" (1967) Živojina Pavlovića, za koju je (s onom u filmu "Tri sata za ljubav", (1968) F. Hadžića) nagrađen diplomom na festivalu u Puli 1968.

Karijeru je započeo u pozorištu "Boško Buha"[9], zatim karijeru nastavio u Beogradskom dramskom pozorištu i Ateljea 212, u kojem je od 1969. tumačio veliki broj uloga, izgradio je i vrlo uspešnu pozorišnu karijeru.

Milena Dravić, Dragan Nikolić
foto: Print Screen Youtube

Godine 1969. u mjuziklu "Kosa" tumači lik Bergera. U sezoni 1982/83. učestvovao je ulogom lopova Vaske Pepela u drami „Na dnu“ Maksima Gorkog u eksperimentu rumunskog reditelja L. Pintilijea, u pariskom -''Theatre de la Ville'' Isusa Hrista, u Majstoru i Margariti M. A. Bulgakova u režiji M. Serbana. U Jugoslovenskom dramsko pozorištu 1996. godine igrao je u predstavi Bure baruta, u ulozi Đoreta.

Po njemu je u maju 2016. nazvan bioskop u sklopu ustanove kulture „Parobrod“. Njemu je posvećena monografija „Gospodin mangup” objavljena 2017. godine. U Vrnjačkoj Banji mu je oktobra 2017. godine podignut spomenik u prirodnoj veličini. Dobitnik je svih značajnih filmskih nagrada.

Dragan Nikolić
foto: Boško Karanović

Krajem 2014. godine je primljen u bolnicu zbog problema sa digestivnim traktom a operisan je u februaru 2015. godine. Stanje mu se naglo pogoršalo u maju 2015. godine zbog problema sa plućima. Septembra 2015. godine, oporavljao se u Vrnjačkoj Banji više od tri nedelje, ali je kasnije otišao u Sokobanju u kojoj je vrlo kratko bio. Krajem januara 2016. godine ponovo pogoršalo zdravstveno stanje. Preminuo je 11. marta 2016. godine nakon duge i teške bolesti na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Komemoracija povodom smrti doajena srpskog glumišta održana je 14. marta u prepunoj dvorani Ateljea 212 na sceni "Mira Trailović". Od dragog kolege i prijatelja oprostili su se Rade Šerbedžija, Dragan Bjelogrlić, Jelisaveta Seka Sablić, Radoslav Zelenović, Vojislav Brajović i dr. Sahranjen je istog dana u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.