OVAJ SIMPTOM KORONE RAZARA KLINIČKU SLIKU! Doktor Milićević razotkrio JEDINU ISTINU
Dr Saša Milićević, Foto: Youtube printscreen/Nova S

upozorenje

OVAJ SIMPTOM KORONE RAZARA KLINIČKU SLIKU! Doktor Milićević razotkrio JEDINU ISTINU

Kako kaže dr Milićević, porastu broja zaražene dece naročito doprinose rekreativne nastave i razno oblici sportskih priprema.

Objavljeno:

"Broj obolele dece u poslednje dve nedelje je porastao, 15 do 20 odsto testirane dece je pozitivno na kovid", kaže dr Saša Milićević, pedijatar i objašnjava koji simptome prate infekciju kod najmlađih i šta sada karakteriše kliničku sliku.

Kako kaže dr Milićević, porastu broja zaražene dece naročito doprinose rekreativne nastave i razno oblici sportskih priprema.

Pedijatar dr Saša Milićević
foto: K1/SCREENSHOT

"Simptomi korone kod dece su nespecifični, mogu biti potpuno prikriveni i mogu da liče na simptome obične virusne infekcije. Najčešće se javlja bol u grlu koji je praćen povišenom temperaturom i poremećajem opšteg stanja u vidu malaksalost i lošeg apetita. Javlja se ponekad i dijareja kao i promene koje su karakteristične za druge infekcije poput stomačnog virusa", navodi pedijatar Saša Milićević.

Između kliničke slike delta soja korone koji se među našom populacijom pojavio u julu prošle godine i kliničke slike koju izazivaju novi sojevi ima jedne bitne razlike.

"Ranije je često bio prisutan gubitak mirisa i ukusa, a sada je to dosta retko. Takođe, u simptomatologiju sadašnjih sojeva virusa kovida spadaju povišena temperatura, gušobolja, loše opšte stanje, curenje iz nosa, gubitak apetita", napominje.

Kao što je i ranije isticano, među decom su najosteljiviji mališani sa hroničnim oboljenjima, maliginim bolestima kao i pacijenti pod terapijom koja smanjuje imunološke sposobnoste organizma i sa gojaznošću.

Zaštititi se kod kovida nije lako, kaže dr Milićević, jer dolazimo u kontakt sa obolelima.

"Treba izbegavati skupove gde su ljudi blizu jedan drugog, poput rođendana. Pomaže i ishrana bogata vitaminima dok boravak na planini i moru mnogo doprinose zdravlju", poručuje.

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.