JU, DA LI JE MOGUĆE DA JE TOLIKO?! Evo koliko je ZAPRAVO VISOK Emir Kusturica, PAŠĆETE U NESVEST
Emir Kusturica, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

JU, DA LI JE MOGUĆE DA JE TOLIKO?! Evo koliko je ZAPRAVO VISOK Emir Kusturica, PAŠĆETE U NESVEST

Osnivač je i direktor filmskog i muzičkog festivala Kustendorf, koji se svake godine organizuje u etno-selu Drvengrad na brdu Mećavnik kod Mokre Gore

Objavljeno: 15:03h

Emir Kusturica je srpski i jugoslovenski reditelj, scenarista, muzičar, i književnik. Za svoje kratke filmove nagrađivan je još u srednjoj školi. Filmsku režiju završio je na Filmskoj akademiji u Pragu (FAMU).

Rođen je 24. novembar 1954. godine što znači da ima 67 godina.

1 / 5 Foto: Profimedia

Dvostruki je dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Kanu, za filmove Otac na službenom putu i Podzemlje. Nosilac je nekoliko odlikovanja i nagrada, uključujući „Orden Viteza reda umetnosti i književnosti“, Sretenjski orden i zvanja nacionalnog ambasadora UNICEF-a u Srbiji.

U grupi „Zabranjeno pušenje“ jedno vreme je svirao bas-gitaru, a sada kao gitarista zajedno nastupa kao član grupe „Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra“. Bavi se književnošću i objavio je tri knjige.

Emir Kusturica
foto: Dado Đilas

Osnivač je i direktor filmskog i muzičkog festivala Kustendorf, koji se svake godine organizuje u etno-selu Drvengrad na brdu Mećavnik kod Mokre Gore.

Kusturica je idejni tvorac Andrićgrada posvećenog srpskom nobelovcu Ivi Andriću, svojevrsnog kulturnog centra i etno-sela, koji se nalazi na samom ušću reka Drine i Rzava u Višegradu.

Rođen je u porodici Murata Kusturice (novinara zaposlenog u sekretarijatu informisanja SR BiH i Senke Numankadić (sekretar suda) odrastao je kao jedino dete u porodici sekularnih muslimanskih Srba u blizini Sarajeva, u naselju Gorica.

Emir Kusturica
foto: Nebojša Mandić

Film „Dom za vešanje“ je sniman u Makedoniji, a pred kraj snimanja češki reditelj Miloš Forman ga je pozvao da ga zameni na Univerzitetu „Kolumbija“ u SAD, gde je film završen. Godine 1989. ponovo je na Filmskom festivalu u Kanu, nagrađen za režiju i specijalnom nagradom Roberto Roselini. Povodom dodele Zlatne palme za taj film je izjavio:

Emir Kusturica je visok 191 cm.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.