MNOGI OD VAS ĆE OSTATI U ČUDU: Evo koliko ZAPRAVO GODINA ima EMIR KUSTURICA, NEVERICA!
Emir Kusturica, Foto: Profimedia

šok

MNOGI OD VAS ĆE OSTATI U ČUDU: Evo koliko ZAPRAVO GODINA ima EMIR KUSTURICA, NEVERICA!

Nagrađivan je i na jugoslovenskim festivalima: na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, nagrađen je Zlatnom arenom za režiju i nagradom Jelen (1985) a međunarodna kritika dodelila mu je Gran pri za najbolji film 1985

Objavljeno: 19:16h

Emir Kusturica je srpski i jugoslovenski reditelj, scenarista, muzičar, graditelj i književnik. Za svoje kratke filmove nagrađivan je još u srednjoj školi. Filmsku režiju završio je na Filmskoj akademiji u Pragu (FAMU). Dvostruki je dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Kanu, za filmove Otac na službenom putu i Podzemlje.

Emir Kusturica
foto: Dragana Udovičić

U grupi „Zabranjeno pušenje“ jedno vreme je svirao bas-gitaru, a sada kao gitarista zajedno nastupa kao član grupe „Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra“. Bavi se književnošću i objavio je tri knjige.

Emir Kusturica
foto: Profimedia

U dugometražnoj igranoj produkciji debitovao je filmom „Sjećaš li se Doli Bel“, nastalom po scenariju Abdulaha Sidrana, 1981. godine. Za ovaj film nagrađen je Srebrnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolji debitantski film i nagradama FIPRESCI, AGIS i CIDLAC na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli 1981. godine.

Sledeći film „Otac na službenom putu“ (1985.), sa istim scenaristom, donosi mu Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu i nominaciju za nagradu Američke filmske akademije „Oskar“ za najbolji film sa neengleskog govornog područja.

Emir Kusturica
foto: Profimedia

Nagrađivan je i na jugoslovenskim festivalima: na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, nagrađen je Zlatnom arenom za režiju i nagradom Jelen (1985) a međunarodna kritika dodelila mu je Gran pri za najbolji film 1985.

Emir Kusturica
foto: Profimedia

Emir Kusturica je rođen 24. novembar 1954. godine, što znači da ima 67 godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.