CRNE VESTI SU UPRAVO JAVLJENE: Čovek koji nas je toliko zasmejavao je PREMINUO
Lari Storč, Foto: Printscreen/Youtube

tuga

CRNE VESTI SU UPRAVO JAVLJENE: Čovek koji nas je toliko zasmejavao je PREMINUO

Svojim izražajnim licem i darom za mimiku, igrao je Agarna kao nešto između nevaljala i budaleta, upletenih u planove koji su pogrešili

Objavljeno:

Lari Storč, komični glumac najpoznatiji po ulozi nespretnog kaplara u sitkomu „F Troop“ iz 1960-ih, čija se radnja odvija u izmišljenom Fort Courageu na Starom Zapadu, umro je 8. jula u svojoj kući na Menhetnu.

Imao je 99 godina.

Uzrok su komplikacije od Alchajmerove bolesti, rekla je njegova pastorka Džun Kros. Karijera gospodina Storcha protezala se do 1930-ih, kada je počeo da radi kao komičar i impresionista u burlesknim kućama, i uključivao je stand-up komedije, stotine televizijskih nastupa, filmske i pozorišne uloge i glasovne uloge u animiranim filmovima.

Ipak, bio je to glupi sitkom koji mu je dao najveće priznanje, portretišući simpatičnog, ali nesrećnog kapla. Rendolf Agarn u emisiji „F Troop“, koja je prikazivana od 1965. do 1967. na ABC-u i predstavljala je smicalice vojne jedinice na graničnoj ispostavi.

„Kako doći do Fort Courage?“ Pitao je lik gospodina Storcha u jednoj epizodi. "To je lako. Skrećete desno na stenu koja liči na medved, a zatim levo na medved koji liči na stenu.”

G. Storch je bio pomoćnik lukavog narednika. Morgan O'Rourke, koga igra Forest Taker, koji je neprestano kovao glupe šeme za zaradu novca, često u dosluhu sa vođama lokalnog indijanskog plemena zvanog Hekavi. Komandant tvrđave je nesposobni diletant kojeg igra Ken Beri. Humor u emisiji je često bio širok, farsiičan i izgrađen na grubim kulturnim stereotipima, ali se gospodin Storch pojavio kao komična zvezda „F Troop“.

Svojim izražajnim licem i darom za mimiku, igrao je Agarna kao nešto između nevaljala i budaleta, upletenih u planove koji su pogrešili. Stalno je nailazio na rođake iz celog sveta — koje je, naravno, igrao gospodin Štorh, sa različitim akcentima — koji su nekako uspeli da se probiju do Fort Courage iz Rusije, Kanade ili Meksika. Činilo se da je njegov šešir sa podignutim obodom padao u prašinu u svakoj epizodi, ili ga je koristio da tuče druge vojnike F trupe koji su bili još nesposobniji od njega.

Agarn je često pominjao svoj rodni grad Pasaik, NJ, a u jednoj epizodi, oba kandidata za gradonačelnika su se okupila u Fort Courageu da traže kaplarov glas u odsustvu kako bi prekinuli izbornu vezu. Takerov lik pokušava da zaradi novac od predizborne kampanje, kako se kaplar žali: „Jedino mi je žao što imam samo jedan glas da dam svom gradu.

Na kraju, njegov glas biva izbačen jer je glasao u salonu, u kome se mimo izbornog zakona služio viski.

Nešto poput mešavine „Giliganovo ostrvo“, „Hoganovi heroji“ i „Gomer Pajl, U.S.M.C.“, „F trupa“ iz 1960-ih je otkazano posle dve sezone, ali je trajalo u sindikovanim reprizama više od 50 godina.

Lorens Semjuel Storč je rođen 8. januara 1923. u Bronksu, a odrastao je u Bruklinu i Menhetnu. Njegov otac je u različito vreme bio taksista i agent za nekretnine, a majka je, između ostalih poslova, bila telefonista i vlasnica zlatare.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube

G. Storch je pohađao srednju školu DeVitt Clinton u Bronksu, gde je jedan od njegovih kolega bio strip glumac Don Adams. Počeo je da nastupa kao tinejdžerski impresionista i napustio je školu da bi nastavio karijeru u šou biznisu.

„Moja majka je vodila stambenu kuću u Zapadnoj 77. ulici 1920-ih“, rekao je g. Storch za Vall Street Journal 2012. „Mnogi stanari su bili imigranti i zajednički telefon je bio ispred našeg stana. Slušao sam te akcente satima kroz naša vrata.” Postigao je umeren uspeh u noćnim klubovima od Bostona do Majamija. Inspirisan džez muzičarima sa kojima je često radio, sam je naučio da svira saksofon.

Tokom Drugog svetskog rata služio je više od tri godine u mornarici. Jedan od njegovih saputnika bio je Njujorčanin po imenu Berni Švarc, koji je gospodinu Štorhu rekao o svojim ambicijama da bude glumac.

Norma Storch je umrla 2003. Pored Krosa sa Menhetna i Hermana, učitelja iz Los Anđelesa, među preživelima je i posinak iz ranijeg braka Norme Storč, penzionisani profesor istorije Lari Mej iz Mineapolisa; petoro unučadi; i četvoro praunučadi.

G. Storch se trajno nastanio u Njujorku 1990-ih i često je svirao svoj saksofon u Central Parku. Sporadično se pojavljivao na televiziji iu komičarskim klubovima u svojim 90-im godinama i često je davao autograme na festivalima nostalgije šou biznisa.

Nikada se nije postideo zbog šamaraTV komedije koja ga je proslavila.

Kada je razgovarao o tome kako pristupiti ulozi u „F trupi“, gospodin Storč se prisetio da ga je Taker pitao: „Šta znaš o konjima?“

„Oni daju mleko i grizu na oba kraja“, odgovorio je gospodin Storch.

„Proći ćete veoma dobro“, rekao je Taker.

(Espreso / Washingtonpost)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.