SVE MANJE ODEĆE, SVE VIŠE ŠUNDA: Staru modu Beograda nemoguće je ISKOPIRATI, današnja je za PLAKANJE (FOTO)
Moda u Beogradu, Foto: printscreen/instagram/beogradispodbeograda, printscreen/instagram/crnobeli_beograd

NEKAD I SAD

SVE MANJE ODEĆE, SVE VIŠE ŠUNDA: Staru modu Beograda nemoguće je ISKOPIRATI, današnja je za PLAKANJE (FOTO)

Nekada je moda bila daleko bolje shvaćena. Tačnije, jednostavnija i dostojna vremena u kome se nalazi. Danas, situacija je drugačija. Mnogo toga se promenilo, a oni koji pamte nekadašnji izgled beogradskih mladića i dama postavljaju jasno pitanje: Šta se desilo?

Objavljeno: 16:10h

Kada govorimo o modi, mnogi je shvataju olako, neki ni ne razmišljaju koliko je ona zapravo važna kada se govori o istoriji. oduvek je pratila tu nit, i kada pogledate stare fotografije prvo ćete uočiti šta su vaši "stari" nosili. Dakle, važna je.

O današnjoj modi znate... i sami vidite kakva je i u šta se nekadašnja elegancija pretvorila. Rekli bismo da su konci izgubljeni, da se teži kvantitetu i "nadmetanju". Sve što je nekada valjalo, danas gotovo da ni ne postoji. U nastavku smo se potrudili da vam dočaramo kako su se u Beogradu dame i mladići nekada oblačili, a kako sada.

Reklo bi se da se trendovi prate, ali da li ti trendovi baš idu u pravom smeru? Ne. Da li svaki trend treba pratiti? Ponovo odgovor, ne. I sami procenite koliko su se stvari zapravo okrenule naglavačke.

MODA NEKADA I SADA, Beograd (1930 - 2022)

TRIDESETE

Mogli bismo reći da je ove tridesete krasila jedinstvena elegancija koja ni dvadeset godina posle nije uspela da se "prekopira". Dakle, svako doba bilo je jedinstveno kada je moda u pitanju, ali se nije na pogrešan način izražavala specifičnost.

Kada je neko želeo da se modno izrazi drugačije, dodao bi jedan detalj na sebe i već bi bio upečatljiv.

Dame su, kao što možete videti i na fotografijama koje smo pronašli, bile zaista dame. Od glave do pete, ali ne samo garderobom. Što je opet izuzetno važno.

U redu je nositi određeni komad, ali bez ponašanja, taj komad gubi smisao. One su umele da se nose apsolutno sa svime što su imale na sebi, i da to predstave na pravi način.

PEDESETE

Pedesete su donele malo slobode, ali je ostalo ono ključno - izgled gospodina i dame. Nije se izgubila elegancija, ali su vidno ljudi, kada je moda u pitanju, bili slobodniji i na korak da se "oslobode" prethodnih decenija i ispišu novu modnu eru.

ŠEZDESETE

O šezdesetima dovoljno govore ove dve fotografije. Pored odeće, bila je prisutna i slobodnija šminka.

Dame su zakoračile u moderan svet, počele su da nose dosta kraće haljine i suknje, sa štiklama koje su imale malo veće potpetice.

Dosta se nosilo krzno, til i ostali kvalitetni materijali.

I danas, kada pronađemo u garderoberu odeću koja je pripadala našoj mami ili baki, osetimo pod prstima koliko je zapravo "skupo".

SEDAMDESETE

Pored devojaka koje su izuzetno vodile računa kako će izgledati, moramo napomenuti i da muškarci nisu zaostajali za njima. I oni su, pored garderobe vodili računa o higijeni i da "svaka dlaka bude na svom mestu". Svaki je izgledao poput slavnog glumca Alona Delona.

OSAMDESETE

DEVEDESETE

Period 2000-ih bismo ipad preskočili. Rekli bismo da je to možda i jedan od najgorih perioda kada je moda u pitanju.

Moda 2000
foto: Profimedia

Vulgarnost, totalna sloboda. Od kraja devedesetih bunt, a mladi su mislili da je "sve dozvoljeno". Devojke su postale urbane, a često su volele da "krpe" stvari i da nose što pliće pantalone i iscepane stvari.

DANAS

Danas se prate trendovi i to pozamašno, reklo bi se. Sve ono što je prisvojio Zapad, prisvojili smo i mi.

Svaka devojka oblači se kao njena drugarica, retko koja nosi cipele na štiklu ili elegantne haljine, garderoba koju većina nosi podseća na ono što bi nosili muškarci... a oni, prihvataju da nose uske pantalone.

Zašto, ne znamo. Prihvatljiv je veštački izgled, sve je više onih sa grudima i usnama od silikona. Kada je moda u pitanju nismo izgradili lični pečat. Ali, za to nikada nije kasno.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.