KOLIKO JE SAMO BIO U PRAVU! Ovako je Tesla predvideo 21. vek, ratove i život na zemlji! (VIDEO) (FOTO)
Foto: Giphy

Blistavi um

KOLIKO JE SAMO BIO U PRAVU! Ovako je Tesla predvideo 21. vek, ratove i život na zemlji! (VIDEO) (FOTO)

"Tri su načina na koja se može povećati energija koja određuje ljudski progres: možemo povećati masu. To bi u slučaju čovečanstva značilo poboljšavanje uslova života, zdravlja, razvoja" izjavio je naš najslavniji naučnik pre 79 godina
Objavljeno: 10:17h
foto: Profimedia

Kraj ratova

Ako nijednu zemlju ne možete da uspešno napadnete, prestaje svaki smisao za ratnu opciju. Moje otkriće razoružava zlokobnu snagu aviona ili podmornica, ali ostaje nadmoć bojnih brodova, jer se brodovi mogu opremiti nekim od neophodnih uređaja. Možda će i dalje biti ratova na moru, ali nijedan brod neće moći da prođe kroz kopnenu liniju obrane, jer će uređaji na obali biti nadmoćniji od bilo kojeg naoružanja bojnih brodova.

Želim da naglasim da se taj moj pronalazak ne oslanja na tzv. 'zrake smrti'. Oni nisu primenjivi jer se mogu proizvesti u potrebnoj količini i jer na većim udaljenostima gube neophodnu snagu. Sva energija Njujorka pretvorena u zrake i projektovana na udaljenost od četrdeset kilometara, ne bi mogla ubiti čoveka jer bi se, prema poznatim zakonima fizike, toliko raspršila da ne bi imala nikakvog efekta.

Moj aparat projektuje čestice koje mogu biti relativno velike ili mikroskopske i omogućava da se na mali prostor i veliku udaljenost prenese mnogo puta više energije nego što je moguće zracima bilo koje vrste. Hiljade konjskih snaga mogu se preneti snopom tanjim o vlasi, a da ih u tome ništa ne može da zaustavi. Ova izuzetna osobina zraka omogućiće, između ostalih stvari, nezamislive rezultate u televiziji, jer gotovo da neće biti ograničenja za intenzitet osvetljavanja, veličinu slike ili udaljenosti na kojoj je moguća projekcija slike.

Ne kažem da neće više biti razarajućih ratova pre nego što svet prihvati moj izum. Ja verovatno neću doživeti njegovu primenu, ali uveren sam da će za jedan vek sve zemlje osigurati da ovim ili nekim sličnim sredstvom postanu imune na napade.

Bezbroj poslova koje danas obavljaju ljudi obavljat će 'ruke' automata. Ba u ovom trenutku naučnici u laboratorijima američkih fakulteta nastoje da stvore nešto što se opisuje kao "stroj koji misli". Takav sam razvoj ranije predviđao", rekao je Tesla autoru.

(Espreso.co.rs / Index.hr)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.