KOLIKO JE SAMO BIO U PRAVU! Ovako je Tesla predvideo 21. vek, ratove i život na zemlji! (VIDEO) (FOTO)
Foto: Giphy

Blistavi um

KOLIKO JE SAMO BIO U PRAVU! Ovako je Tesla predvideo 21. vek, ratove i život na zemlji! (VIDEO) (FOTO)

"Tri su načina na koja se može povećati energija koja određuje ljudski progres: možemo povećati masu. To bi u slučaju čovečanstva značilo poboljšavanje uslova života, zdravlja, razvoja" izjavio je naš najslavniji naučnik pre 79 godina
Objavljeno: 10:17h
foto: Profimedia

Postaće slavniji oni koji dobijaju bitke protiv neznanja

Mnogo pre kraja veka, sistematsko pošumljavanje i naučno upravljanje prirodnim resursima dovešće do kraja suša, šumskih požara i poplava. Univerzalna primena vodovodne energije i njen prenos na velike udaljenosti omogućiće da svako domaćinstvo dođe do jeftine energije, pa će prestati potreba za sagorevanjem tekućina. Smanjenjem napora za goli opstanak, čovečanstvo će više biti usmereno prema razvoju ideala nego prema materijalnim vrijednostima.

Danas i najcivilizovanije zemlje sveta maksimum svojih prihoda troše na ratove, a minimum na obrazovanje. U 21. veka taj će se odnos zameniti. Postaće slavniji oni koji dobijaju bitke protiv neznanja od onih koji umiru na bojnim poljima. Otkriće nove naučne istine privlačiće veću pažnju od diplomatskih događaja. Čak su i novine naših dana počele da prihvataju naučna otkrića ili novo filozofsko shvatanje kao i svaku drugu vest. Novine 21. veka još će pisati o kriminalnim i političkim kontroverzama, ali će glavni naslovi na naslovnim stranama biti objave novih naučnih hipoteza.

Napredak će biti nemoguć ako ljudi nastave s divljačkom praksom međusobnog ubijanja. Od svog oca, erudite i borca za mir, nasledio sam mržnju prema ratu. Kao i drugi pronalazači, jedno vreme verovao sam da se ratovi mogu zaustaviti ako se učine razornijima, ali shvatio sam da je to pogrešno. Podcenio sam čovekov borbeni instinkt za koji će trebati više od jednog stoleća da potpuno izbledi. Rat se ne može ukinuti tako što ćemo ga učiniti nelegalnim. Nećemo ga sprečiti tako da razoružamo najmoćnije. Ratovi se neće sprečiti tako da oslabimo jako, nego tako što će svaki jak ili slab biti u stanju samog sebe obraniti.

Tako svako sredstvo koje se koristi za obranu može da služi i agresivnim namerama. Time se obezvređuju dobre namere za ostvarenje mira. Ja sam uspio da dođem na ideju kako da usavršim sredstva koja bi poslužila uglavnom za odbranu. Ako bi se prihvatila, to bi potpuno izmenilo odnose među narodima. Tako bi se svaka zemlja, velika ili mala, učinila sposobnom da pruži otpor neprijateljskim vojskama, avionima i drugim sredstvima napada. Moj izum zahteva izgradnju velikog generatora koji bi, kada se stavi u pogon, bio u stanju uništiti sve, od neprijateljske vojske do ratnih strojeva, u krugu 400 kilometara. On bi predstavljao snažan zid i nepremostivu prepreku za bilo koji oblik agresije.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.