EVO KAKO DA SAČUVATE BATERIJU NA TELEFONU ŠTO DUŽE: Ovih 8 CAKA rade provereno
Telefon, Foto: Tamara Trajković

SJAJNO

EVO KAKO DA SAČUVATE BATERIJU NA TELEFONU ŠTO DUŽE: Ovih 8 CAKA rade provereno

Kada je baterija vašeg telefon pri kraju, a sledeća prilika za ponovno punjenje je tek za nekoliko sati, stres gledanja kako vam se baterija prazni može biti skoro jednako naporan za vas.

Objavljeno:

Ali, postoje načini da vaši uređaji rade duže – jednostavnom promenom podešavanja. Bez obzira koristite li iPhone ili Android, nekoliko jednostavnih podešavanja može učiniti da vaš telefon duže radi s jednim punjenjem, prenosi Which?.

1. Smanjite osvetljenost ekrana

Veliki, svetli ekrani mogu isprazniti bateriju vašeg pametnog telefona, zato predlažemo korišćenje klizača osvetljenja u vašem kontrolnom centru. Na Androidu i iOS-u klizaču za osvetljenje ekrana možete pristupiti povlačenjem s vrha ekrana nadole (na iPhoneu povucite prema dole iz gornjeg desnog ugla). Trebalo bi da vidite ikonu sunca koju možete povlačiti vodoravno (Android) ili vertikalno (iPhone).

Neki pametni telefoni imaće opciju prilagođavanja osvetljenja ekrana – ona automatski prilagođava nivo svetlosti kako bi odgovarale vašem okruženju. Ako, na primer, koristite telefon uveče, ovaj će način rada smanjiti osvetljenje bez da posegnete za klizačem.

Za korišćenje prilagodljivog osvetljenja ekrana na kompatibilnim telefonima, sledite ove korake:

Na iOS-u: idite na Podešavanje> Ekran i osvetljenje> Pravi ton.

Na Androidu: idite na Podešavanja> Ekran> Prilagodljivo osvetljenje.

2. Prebacite se na način rada u avionu

Privremeno onemogućavanje svih bežičnih komunikacija uštedeće puno energije – uvek je možete ponovo omogućiti kada želite da proverite svoje poruke ili uputite poziv. Način rada u avionu možete pronaći preko prekidača u kontrolnom centru vašeg telefona. Opet pređite prstom prema dole s vrha ekrana (gornji desni ugao na iPhoneu) i potražite ikonu aviona. Ako želite da gledate TV na putovanju, razmislite o preuzimanju sadržaja kod kuće (na primer, u aplikaciji Netflix) dok se vaš telefon puni. Zatim pređite na način rada u avionu dok putujete, prenosi Večernji list.

3. Omogućite način rada niske potrošnje

Većina pametnih telefona sada omogućuje prebacivanje na način rada koji ograničava određene pozadinske funkcije kako bi baterija duže trajala.

Na iOS-u: dodirnite Podešavanja> Baterija > Način rada niske potrošnje.

Na Androidu: podešavanja se razlikuju, ali trebalo bi da ih pronađete pod Podešavanja > Baterija > Štednja baterije ili Način rada za štednju energije.

4. Onemogućite funkcije lokacije

Isključivanje praćenja lokacije sprečiće pravilan rad određenih aplikacija (kao što su aplikacije za mape), ali to je efikasan način očuvanja energije.

Na iOS-u: Odaberite Podešavanja> Privatnost i sigurnost > Usluge lokacije.

Na Androidu: dodirnite Podešavanja> Lokacija.

Imajte na umu da će onemogućavanje vaših podešavanje lokacije zaustaviti usluge koje koristite za pronalaženje vašeg pametnog telefona ako nestane. Na primer, aplikacija Find my iPhone na iOS-u , Find My Device na Androidu ili SmartThings Find na Samsung modelima. Ne zaboravite da ponovo omogućite praćenje lokacije kada se vratite na punu bateriju.

5. Smanjite vreme čekanja ekrana

Postavka vremenskog ograničenja ekrana na vašem mobilnom definiše koliko dugo ekran staje aktivan kada ga ne koristite. Možda bi trebalo da pokušate da smanjite ovo čekanje da vidite utiče li na trajanje baterije.

Na iOS-u: otvorite Podešavanja> Ekran & Osvetljenost> Auto-Zaključavanje.

Na Androidu: idite na Podešavanja> Ekran> Trajanje ekrana. Neki modeli imaju Screen Attention, koji sprečava da se ekran isključi ako gledate u njega.

6. Uklonite widgete koji vam ne trebaju

Widgeti mogu biti sjajan dodatak vašem pametnom telefonu ako želite da personalizujete svoj početni ekran. Na primer, možete upotrebiti widget Google kalendara da odmah možete proveriti svoj raspored ili widget Spotify da brzo pristupite muzici. Međutim, widgeti troše resurse sistema i često se ažuriraju u pozadini, što može uticati na trajanje baterije.

Na iOS-u: pritisnite i držite widget kako biste ga odabrali, zatim odaberite Ukloni widget.

Na Androidu: pritisnite i držite widget kako biste ga odabrali, zatim ga povucite do dugmeta Ukloni na vrhu vašeg početnog ekrana.

7. Proverite da li je vaš softver ažuran

Ako osetite iznenadni pad trajanja baterije, proverite ima li vaš telefon najnoviji softver. Ažuriranje bi moglo da unese neke promene iza scene (ispravke programskih grešaka i podešavanja performansi) koje mu pomažu da radi duže. Kako biste bili sigurni da je vaš pametni telefon ažuran, samo sledite ove korake:

Na iOS-u: Idite na Podešavanja> Opšte> Ažuriranje softvera.

Na Androidu: idite na Podešavanja> Sistem > Ažuriranje sistema.

Ako koristite Android, imajte na umu da će se precizni koraci razlikovati u zavisnosti od proizvođača. Takođe možete pokušati da upišete Ažuriranje u opciju za pretraživanje na telefonu (ne u web brouseru).

8. Koristite power bank

Eksterne baterije za napajanje izvrstan su način da napunite bateriju svog telefona kada nema utičnice na vidiku. To su u biti punjive baterije dizajnirane za punjenje drugih naprava. Postoje tri ključna faktora koja treba uzeti u obzir pri kupovini power bank-a: njegov kapacitet (u mAh), mogućnosti povezivanja i podržava li ili ne brzo punjenje. Razmislite i o veličini i trajnosti.

Powerbankovi velikog kapaciteta moći će da zadrže i isporuče više energije vašem mobilnom telefonu. Da bismo vam dali grubi preračun, baterija za napajanje od 10.000 mAh trebalo bi da ima dovoljno energije za dvostruko punjenje većine pametnih telefona. Bankovi većeg kapaciteta drže više energije, ali su obično glomazniji. Najbolji powerbankovi imaju više od jednog ulaza i imaju USB-A i USB-C priključke. Idealno bi bilo da kupite onaj koji može da se puni preko svih svojih priključaka istovremeno.

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.