AKO STE ISTINSKI GEJMER VEOMA LAKO BI MOGLI DA ZAPLAČETE KADA VIDITE OVO: Evo šta se dešava na sceni!
Video igra, ilustracija, Foto: Prinstcreen/YouTube/iNOREPLY

tuga

AKO STE ISTINSKI GEJMER VEOMA LAKO BI MOGLI DA ZAPLAČETE KADA VIDITE OVO: Evo šta se dešava na sceni!

Kako ističe studija, komercijalno tržište ima svoje interese. Bave se prodajom igara i ostvarivanjem profita, stoga nudi ono za šta misli da će biti privlačno kupcima

Objavljeno: 15:03h

Pitanje očuvanja klasičnih video igara sve je aktuelnije. Prema izveštaju organizacija Video Game History Foundation i Software Preservation Network, čak 87% klasičnih video igara koje su prvobitno izdate u SAD sada je nedostupno za komercijalnu prodaju.

Mada ova činjenica verovatno ne iznenađuje ljubitelje retro igara, mnogi van ove zajednice možda i ne znaju za postojanje ovog problema. Iako su neke od klasičnih igara kao što su Super Mario Bros., Final Fantasy VII i Pac-Man lako dostupne na različitim sistemima i digitalnim platformama, hiljade drugih igara sada se mogu naći samo na tržištu trećih strana kao što su eBay i Craigslist ili u lokalnim prodavnicama retro igara.

Veći problem nastaje kada digitalne prodavnice zatvore vrata. Ranije ove godine, Nintendo je, na primer, zatvorio svoje 3DS i Wii U eShop prodavnice, čime je većina Game Boy igara povučena sa tržišta.

Nedostupnost kopija igara čini posao istraživača i istoričara izuzetno teškim. Istorija video igara obuhvata mnogo više od bestselera. Verovatno postoji nekoliko klasičnih igara koje ste uživali da igrate, a koje nisu stekle veliku popularnost.

Kako ističe studija, komercijalno tržište ima svoje interese. Bave se prodajom igara i ostvarivanjem profita, stoga nudi ono za šta misli da će biti privlačno kupcima. Uloga arhiva i biblioteka je da očuvaju klasične video igre i osiguraju da one ne budu zaboravljene.

Bonus video:

01:53

Igranje video igrica, bolest zavisnosti ili razonoda

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.