AKO VIDITE OVU PORUKU NA FEJSBUKU, ODMAH ZOVITE NADLEŽNE: Nikako je NE OTVARAJTE, izuzetno je OPASNA
Fejsbuk, Foto: Profimedia

oprez

AKO VIDITE OVU PORUKU NA FEJSBUKU, ODMAH ZOVITE NADLEŽNE: Nikako je NE OTVARAJTE, izuzetno je OPASNA

Linkovi sa naslovima poput “vidi ko je umro” ili “nećeš verovati ko je umro”, objavljuju se kao statusi ili se šire u privatnim porukama, a kako se u njima ne pominje ko je umro, korisnici često ne razmišljajući klikću na njih i tada počinju njihovi problemi jer se na taj način šire virusi, ali i kradu podaci

Objavljeno: 13:02h

Na Fejsbuku svakog dana vrebaju razne opasnosti, pa bi korisnici ove društvene mreže trebalo da uvek budu oprezni kada biraju na koji link će da kliknu, a i s kim će da komuniciraju. Jedna od prevara koja je ranije bila česta, a pokazala se i veoma efikasna u obmani korisnika Fejsbuka, odnosi se na lažne informacije o nečijoj smrti.

Linkovi sa naslovima poput “vidi ko je umro” ili “nećeš verovati ko je umro”, objavljuju se kao statusi ili se šire u privatnim porukama, a kako se u njima ne pominje ko je umro, korisnici često ne razmišljajući klikću na njih i tada počinju njihovi problemi jer se na taj način šire virusi, ali i kradu podaci.

Jedna takva prevara ponovo je aktuelna na Fejsbuku. Naime, nakon što korisnici na Mesindžeru dobiju poruku “vidi ko je umro”, potrebno je kliknuti na link koji vodi ka stranici na kojoj se navodi da, ako želite da pročitate ovu vest, potrebno je da upišete svoje korisničko ime i lozinku s Fejsbuka. Time ih, naravno, predajete prevarantima, a u istom trenutku korisnici koji upišu te podatke odjavljuju se s Fejsbuka i više nemaju pristup svom profilu. Takođe, tako dolazi i do preuzimanja malicioznog programa koji može pratiti korisnike i krasti njihove osetljive podatke.

Mesindžer, Fejsbuk
foto: Printscreen/Twitter/Messenger

Problem zbog kojeg je ova prevara uverljiva jeste u tome što, nakon što neko nasedne na nju, ista se poruka šalje preko Mesindžera osobama s njihove liste kontakata, pa oni neoprezniji primaoci neće niti razmišljati o potencijalnim opasnostima jer im poruke dolaze od prijatelja ili rodbine, piše Tech Times, a prenosi N1 Zagreb.

(Espreso/N1 Zagreb)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.