KORISTILI STE FEJSBUK IZMEĐU 2007. I 2022. GODINE? Možda imate pravo na OGROMAN NOVAC!
Fejsbuk, Foto: Blaize Pascall / Alamy / Alamy / Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

KORISTILI STE FEJSBUK IZMEĐU 2007. I 2022. GODINE? Možda imate pravo na OGROMAN NOVAC!

Federalni sudija u Kaliforniji prošlog meseca je odobrio poravnanje od 725 miliona dolara sa Metom

Objavljeno:

Možda imate pravo na deo poravnanja od 725 miliona dolara, odnosno 660 miliona evra, koje je Meta pristala da plati u kolektivnoj tužbi.

Kvalifikovani korisnici su oni koji su imali Fejsbuk profil od 24. maja 2007. do 22. decembra 2022. i ti pojedinci moraju da se prijave do 25. avgusta 2023. godine. U tužbi, u kojoj se Meta izjasnila da nije kriva, navodi se da je Fejsbuk bez dozvole trećim licima davao korisničke podatke i informacije o prijateljima korisnika.

Sve ovo proizilazi iz skandala „Cambridge Analitica“ iz 2018. godine, u kojem se tvrdilo da je kompanija zloupotrebila podatke sa desetina miliona Fejsbuk naloga dozvoljavajući pristup trećim licima, piše Dejli mejl.

Fejsbuk / ilustracija
Fejsbuk / ilustracijafoto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Kambridž Analitika je ranije tvrdila da je prikupila podatke samo sa oko 30 miliona Fejsbuk profila, ali prema novim informacijama izgleda da je prikupila lične podatke od čak 87 miliona korisnika Fejsbuka.

Fejsbuk je navodno znao za neprikladno prikupljanje podataka Kembridž analitike od 2015. i nije preduzeo nikakve mere da zaustavi aktivnost ili obavesti korisnike do marta 2018“, saopštila je advokatska kancelarija.

Sudija je odobrio poravnanje

U tužbi se navodi da Fejsbuk nije pravilno zaštitio korisnički sadržaj i informacije od zloupotrebe ili neovlašćenog pristupa.

Ovo je omogućilo aplikacijama trećih strana da „grupišu i prodaju pristup privatnim informacijama korisnika Fejsbuka, uključujući i političku konsultantsku firmu Kambridž Analitika, bez znanja ili saglasnosti korisnika“, tvrdi se u tužbi.

Federalni sudija u Kaliforniji prošlog meseca je odobrio poravnanje od 725 miliona dolara sa Metom.

Bonus video:

00:46

FEJSBUK SE SUPROSTAVLJA ZAKONU! Da li će morati da plaća za vesti? Stručnjaci u dilemi: Mediji ne mogu bez društvenih mreža!

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.