FEJSBUK I INSTAGRAM SE GASE U CELOJ EVROPI? Što ste ih koristili, koristili se OBJAVLJEN CRNI SCENARIO
Ilustracija, Foto: Profimedia

spekuliše se

FEJSBUK I INSTAGRAM SE GASE U CELOJ EVROPI? Što ste ih koristili, koristili se OBJAVLJEN CRNI SCENARIO

Iz Mete su ranije rekli da bi takva odluka mogla značiti kraj njenih usluga u Europi, uključujući Instagram

Objavljeno:

Metu očekuje važna pravna odluka koja bi mogla dovede do gašenja Fejsbuka u Evropi.

Irska šefica za privatnost Helen Dixon, koja vodi tamošnje Poverenstvo za zaštitu podataka (DPC), rekla je za Politico da će to telo „vrlo verovatno konačno presuditi poslednjem legalnom alatu Fejsbuka za slanje posebnih podataka u SAD“ pre nego što Evropska unija i Sjedinjene Države uspeju da dogovore novi sporazum o prenosu podataka, prenosi Index.hr

Nacrt odluke o suspenziji važnog Metinog alata

whatsapp, Meta
foto: Profimedia

DPC je u julu objavio svoj nacrt odluke o suspenziji ovog pravnog instrumenta za prebacivanje podataka. Taj nacrt sada čeka odobrenje drugih regulatora privatnosti u Europi i trebao bi biti dovršen do sredine maja.

Očekuje se da će zbog toga američki tehnološki div Meta, koji je vlasnik Fejsbuka, ostati bez alata koji mu omogućavaju da legalno prebacuje posebne podatke poput porodičnih fotografija i geolokacijskih podataka u SAD, koji su potrebni za funkcioniranje Fejsbuka.

Meta najavila da bi to moglo da znači gašenje Fejsbuka i Instragama.

Iz Mete su ranije rekli da bi takva odluka mogla značiti kraj njenih usluga u Europi, uključujući Instagram.

„Ako Evropska komisija ne usvoji nikakvu odluku o primerenosti i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prenosa podataka iz Evropske unije u Sjedinjene Države, verovatno u Evropi nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram.

Irska odluka takođe bi stvorila probleme drugim predužećima koje prenose podatke u SAD.

Odluka do 14. aprila

Fejsbuk
foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Mreža nacionalnih tela za zaštitu podataka EU – Evropski odbor za zaštitu podataka treba do 14. aprila odlučiti hoće li potvrditi prethodnu irsku odluku o obustavi pravnog alata koji uglavnom koriste firme, uključujući Metu za prenos posebnih podataka u SAD, izvan standardne ugovorne klauzule.

Glavni evropski regulator za Metu i druge velike tehnološke firme sa sedištem u Irskoj tada će imati još mesec dana da donese konačnu odluku.

U međuvremenu, Evropska komisija namerava finalizirati potpuno novi sporazum o podacima s SAD-om pre jula, nakon što je Sud pravde EU poništio dva prethodna sporazuma s SAD-om zbog strahova od nadzora podataka, piše Politico.

Šefica irskog tela za privatnost: Nećemo odustati

Šefica ključnog irskog tela za privatnost Helen Dixon rekla je da ne planiraju da odustanu od provedbe zakona EU o zaštiti podataka i privatnosti, GDPR-a.

„Nastavićemo s provedbom mera koje smo zacrtali“, rekla je u intervjuu. Kazala je i da je neizvesno može li u ovim okolnostima Meta dobiti odgodu odluke ako Irska nametne takvu odluku.

Portparol Mete je rekao: „Ovaj slučaj se odnosi na istorijski sukob EU i SAD-a, koji je u procesu rešavanja putem novog okvira za privatnost podataka između EU i Amerike. Pozdravljamo napredak koji je postignut u osiguravanju kontinuiranog prenosa podataka preko granica i čekamo konačnu odluku regulatora o ovom pitanju.“

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.