NEMILOSRDNO: Amerikanci su na ovaj način prvi na svetu UBIJALI LJUDE, DA LI STE OVO ZNALI?
Foto: Printscreen/youtube/PeterStorm

Da li ste znali?

NEMILOSRDNO: Amerikanci su na ovaj način prvi na svetu UBIJALI LJUDE, DA LI STE OVO ZNALI?

Svi znamo da je Amerika bila prva zemlja koja je poslala čoveka na Mesec, ili na žalost upotrebila atomsko oružje, ali ovo sigurno niste znali, predstavljamo vam veliko otkriće u koje smo bili ubeđeni da je savremeno!

Objavljeno:

Istorijski, oni su bili među prvima u većini pronalazaka, ali za ovo otkriće koje je do skoro postalo zarazno i na našem području sigurno ne bi ste rekli da je odavno primenjeno.

Naime, u pitanju su dronovi.

SAD je bila prva država koja je ubijala ljude dronovima, a prvo ubistvo se desilo upravo 7. oktobra. 2001. godine, kada je pilot Skot Svonson ubio dva neidifikovana muškarca u Avganistanu, za koje su zvaničnici verovali da su lični telohranitelji talibanskog komadanta Mulu Omara.

Svonson je naime sedeo u kombiju koji je bio na parkingu garaže CIA-e u Lengliju, koja je udaljena od mete svega 6.900 kilometara.

1 / 3 Foto: Printscreen/youtube/PeterStorm

Pored toga što je bio pilot, imao je zaduženje da vodi ručnim bataljonom "Predator", tačnije bavio se bataljonom bezpilotskih letalica koje su tada postojale, a koje danas zovemo dronovima. Inženjeri u Kaliforniji su bili primorani da rade na daljinu kako bi uspeli da se održe veze sa satelitom u slučaju čestog nestanka struje. Što znači da je Svanston svoju konekciju sa dronovima, održavao preko satelita.

Kada je pilot pronašao svoju određenu metu, lansirao je prvi projektil pod nazivom "Helfire" koji je par sekundi nakon pokretenja uništio jedan kamion ispred avganistanske baze.

Tako da je ovim delom, dron zvanično ušao u istoriju ratovanja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.