IZBEGLI KAZNU OD MILIJARDU EVRA: Gigant dobio EU na sudu
Sud, Foto: Profimedia

STRAŠNO

IZBEGLI KAZNU OD MILIJARDU EVRA: Gigant dobio EU na sudu

Qualcomm je uspešno uložio žalbu na kaznu od 997 miliona evra, koju su izrekli antimonopolski regulatori EU, zato što je platio kompaniji Apple da koristi svoje LTE čipove u iOS uređajima.

Objavljeno:

Novčanu kaznu su izrekli regulatori 2018. godine, nakon što je istraga Evropske komisije zaključila da su plaćanja kompaniji Apple od 2011. do 2016. izvršena sa ciljem da se blokiraju konkurenti na tržištu LTE čipseta, kao što je Intel.

Opšti sud, drugi po veličini u Evropi, poništio je nalaz EU i okrivio službenicu EU za sprovođenje konkurencije, Margaret Vestager, zbog načina na koji je vođen slučaj.

"Izvestan broj proceduralnih nepravilnosti uticao je na pravo kompanije na odbranu, poništavajući analizu Komisije o delu za koje se tereti Qualcomm“, rekle su sudije. "Komisija nije pružila analizu koja podržava zaključke da su navedena plaćanja zapravo smanjila podsticaj kompanije Apple da pređe na konkurente kompanije Qualcomm, kako bi nabavili LTE čipsete za određene iPad modele koji su lansirani 2014. i 2015. godine."

Novčana kazna kompaniji Qualcomm je jedna od nekoliko koje je šef EU za antimonopolsku politiku izrekao kompanijama ,uključujući Google, Facebook i Amazon, zbog antikonkurentskih praksi.

(Espreso/SmartLIfe)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.