MENJA SE PLAY PRODAVNICA! Korisnici ovo moraju znati
Foto: Profimedia

Konačno!

MENJA SE PLAY PRODAVNICA! Korisnici ovo moraju znati

Nova pravila za developere, rok do 20. jula

Objavljeno: 16:08h

Počevši od danas, videćete odeljak “bezbednost podataka” za svaku aplikaciju u Google Play prodavnici. Slično Apple-ovom Privacy Nutrition Label-u, ovaj novi odeljak će uključivati informacije o tome kako aplikacije prikupljaju i dele vaše lične podatke.

Pored toga, moći ćete da vidite koje korake developeri preduzimaju kako bi zaštitili vaše lične podatke.

Google je naložio developerima da popune odeljak o bezbednosti podataka za svoje aplikacije do 20. jula 2022. Dakle, ako ga još ne vidite za određenu aplikaciju, sasvim sigurno ćete videti u narednih nekoliko nedelja.

Developeri će takođe morati da ažuriraju odeljak ako promene funkcionalnost svoje aplikacije ili svoje prakse rukovanja podacima.

Podaci, Google
foto: Printscreen/blog.google

Korisnici žele da znaju u koje svrhe se prikupljaju njihovi podaci i da li developeri dele korisničke podatke sa trećim licima.

Pored toga korisnici žele da znaju u koje svrhe se prikupljaju njihovi podaci i da li developer deli korisničke podatke sa trećim licima. Pored toga, korisnici žele da razumeju kako developeri aplikacija obezbeđuju korisničke podatke. Zato smo dizajnirali odeljak o bezbednosti podataka kako bismo omogućili developerima da jasno označe koji podaci se prikupljaju i u koje svrhe se koriste“, napisao je gigant na svom blogu prilikom najavljivanja funkcije.

Šta će sadržati novi odeljak o bezbednosti podataka?

Ispod je lista informacija koje developeri treba da napišu u odeljku o bezbednosti podataka:

  • Da li developer prikuplja podatke i u koje svrhe,
  • Da li developer deli podatke sa trećim stranama,
  • Bezbednosne prakse aplikacije, kao što je šifrovanje podataka u tranzitu i da li korisnici mogu da traže brisanje podataka,
  • Da li se kvalifikovana aplikacija obavezala da će poštovati smernice za porodice Google Play-a kako bi bolje zaštitila decu u Play prodavnici,
  • Da li je developer potvrdio svoje bezbednosne prakse u odnosu na globalni bezbednosni standard

Ovo je još jedan korak u Google-ovim naporima ka poboljšanju bezbednosti korisnika, posebno imajući u vidu sa kakvim je problemima platforma bila suočena nedavno.

Da li gigant želi da opere obraz ili zaista ima plemenite namere, to u ovom slučaju nije toliko bitno, jer je ovo značajan korak koji će sigurno poboljšati bezbednost svih korisnika Google Play prodavnice.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.