OVI VIRUSI HARAJU MEĐU ANDROID TELEFONIMA: Ako dobijete OVAKVU PORUKU, NIPOŠTO NE OTVARAJTE
Hakeri, Foto: Profimedia

OPASNOST VREBA

OVI VIRUSI HARAJU MEĐU ANDROID TELEFONIMA: Ako dobijete OVAKVU PORUKU, NIPOŠTO NE OTVARAJTE

Najviše zabrinjavaju FluBot i TeaBot koji kradu korisničke podatke i lozinke, posebno ako su povezani s bankovnim računima

Objavljeno:

Stručnjaci za sajber-bezbednost upozoravaju na najveće pretnje po popularni operativni sistem Android koje haraju Evropom.

Pojedini hakerski napadi, izvedeni malicioznim softverom (malware), povećani su za 500%!

Poslednji izveštaj kompanije Proofpoint ukazuje na sedam zabrinjavajućih virusa, dizajniranih da ciljaju Google OS, prenosi Express.

1 / 4 Foto: Profimedia

Opasne SMS prevare

Stručnjaci ističu da je Android “lakša meta” za napade, u odnosu na iOS, jer je otvoreniji i dopušta skidanje aplikacija mimo zvanične prodavnice (Google Play Store).

– Većina virusa i danas se preuzima putem raznoraznih aplikacija, ali u poslednjih godinu dana povećan je broj SMS prevara, pa treba biti vrlo oprezan – upozoravaju iz Proofpointa.

Najviše zabrinjavaju FluBot i TeaBot koji kradu korisničke podatke i lozinke, posebno ako su povezani s bankovnim računima.

Na udaru hakera

Pomenuti FluBot omogućava hakerima da kontrolišu web-stranice koje posećujete, šalju poruke kontaktima iz imenika, i obavljaju pozive bez znanja vlasnika.

Tu su i TangleBot, Moqhao, KeepSpy, TianySpy i posebno ozloglašeni BRATA malware (aktivan u Italiji). Virus je kreiran za pljačkanje bankovnih računa žrtava.

Stručnjaci Proofpointa naglašavaju da ne treba odgovarati na sumnjive, neočekivane poruke sa linkovima i zahtevima za bilo kakvu radnju. Naravno, bilo bi dobro da uređaj bude zaštićen nekim od antivirus softvera.

(Espreso / Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.