AKO UĐETE NA GUGL, HAKUJU VAM SVE PODATKE? Kompanija objavila ŠOK saznanja
Ilustracija, Foto: Profimedia

OPREZ

AKO UĐETE NA GUGL, HAKUJU VAM SVE PODATKE? Kompanija objavila ŠOK saznanja

Program za Chrome je ponovo na vrhu liste sa skoro 3,3 miliona dolara, gde je 3,1 miliona otišlo na ranjivosti u pregledaču, a 250.500 za Chrome OS. Najveća nagrada iznosila je oko 45.000 dolara, a ukupno 115 etičkih hakera i stručnjaka je nagrađeno

Objavljeno:

Da bi poboljšao bezbednost svojih proizvoda, ali i same platforme, Google ima programe (Vulnerability Reward Programs) putem kojih nagrađuje etičke hakere, ili stručnjake za sajberbezbednost za sve ranjivosti koje pronađu i prijave gigantu.

Kompanija kaže da je tokom prošle godine etičkim hakerima isplatila neverovatnih 8,7 miliona dolara, što je povećanje od 2 miliona u poređenju sa 2020. godinom.

Etički hakeri (engl. Ethical hacker) su eksperti u oblasti informacionih tehnologija, koji se bave ispitivanjem sigurnosti računarskih sistema. Termin “etički hakeri” opisuje hakere koji pokušavaju da oštete, izmene, prikriju, ili na drugi način učine neupotrebljivim računarski program, ne bi li pomogli vlasnicima programa da postanu svesni nezaštićenosti svojih podataka i sigurnosnih propusta.

Program za Chrome je ponovo na vrhu liste sa skoro 3,3 miliona dolara, gde je 3,1 miliona otišlo na ranjivosti u pregledaču, a 250.500 za Chrome OS. Najveća nagrada iznosila je oko 45.000 dolara, a ukupno 115 etičkih hakera i stručnjaka je nagrađeno.

Gugl
foto: Ilustracija, EPA-EFE/Julien de Rosa

Android je bio sledeći na listi, sa gotovo 3 miliona dolara, što je oštar skok sa 1,74 miliona koliko su isplatili 2020. godine. Najveća isplata za pronađenu Android ranjivost iznosila je oko 157.000 dolara.

Google napominje da još niko nije preuzeo nagradu od 1,5 miliona dolara za pronalaženje ranjivosti u Titan M Pixel čipu, prenosi portal 9to5Google.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.