PANORAMA BERLINALA: Stigle prve kritičarske pohvale za ŠAVOVE Miroslava Terzića
Intrigantna premisa filma, Foto: FCS promo

reakcije na film

PANORAMA BERLINALA: Stigle prve kritičarske pohvale za ŠAVOVE Miroslava Terzića

"Višeslojna psihološka drama sa intrigantnom premisom i jasnom zanatskom ezgekucijom"

Objavljeno:

Novi film Miroslava Terzića, „Šavovi“ premijerno je prikazan u ponedeljak, 11. februara, na Berlinskom filmskom festivalu, u sklopu zvanične festivalske selekcije „Panorama“, i već su pristigle i prve pohvale filmskih kritičara. Nastanak filma podržao je Filmski centar Srbije.

U svom prikazu za portal Cineuropa kritičar Vladan Petković ističe da su Šavovi verovatno najuspeliji narativni film iz Srbije još od Krugova Srdana Golubovića. On ukazuje da u tradiciji Polanskog iz najboljih dana, reditelj Terzić stvara svet koji je usredsređen na nepouzdano stanje Ane, glavne junakinje, i na njene odnose sa suprugom, kćerkom sestrom...

Snežana Bogdanović
Snežana Bogdanović foto: Promo

Direktor fotografije Damjan Radovanović se odlučio za vajdskrin fotografiju koja je skoro uvek fokusirana na izmučenu, često i zbunjenu, ali nesumnjivo inteligentnu glavnu junakinju ove priče. Terzić se, primećuje u ovom svom prikazu Vladan Petković, oslanja na dobro definisan vizuelni stil filma i na savršenu glumačku kreaciju Snežane Bogdanović, koja u Šavovima oslikava težak lik sa suzdržanošću i dostojanstvom, ni jednog trenutka ne skliznuvši u histeriju ili biilo koju drugu ekstremnu emociju. Petković zaključuje da su Šavovi višeslojna psihološka drama sa intrigantnom premisom i jasnom zanatskom ezgekucijom, koja bi trebalo podjednako dobro da prođe i kod redovnih posetilaca bioskopa i kod zahtevnijih filmofila.

Filmski kritičar Džonatan Roumni u svom prikazu za Screen Daily ukazuje da se u ovom atmosferičnom filmu radnja razvija i narasta sporo, a da pohvale zavređuju i scenaristkinja Elma Tataragić i reditelj Miroslav Terzić jer su ovu priču načinili uzbudljivijom nego što je to ona inače mogla da bude. Roumni naglašava da su Šavovi impresivni i kao platforma za Snežanu Bogdanović, čija Ana nije, kako to obično biva u glavnotokovskim filmovima, nepokoriva heroina u konvencionalnom smislu tog pojma. Njena facijalna ekspresija ne otkriva, ne sugeriše mnogo toga, i to je jedna od onih glumačkih kreacija, popout onoga što je pružila, recimo, Lukrecija Martel pre nekoliko godina u filmu Žena bez glave, gde naoko mirna spoljašnjost glavne junakinje skriva teško zaustavljive oluje.

Nastanak Šavova, urađenih u koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, podržao je i Filmski centar Srbije, a, osim Snežane Bogdanović, značajne uloge u ovom filmu odigrali su i: Jovana Stojiljković, Marko Baćović, Vesna Trivalić, Pavle Čemerikić, Dragana Varagić, Ksenija Marinković, Jelena Stupljanin, Igor Benčina...

BONUS VIDEO: NAŠ POSAO JE DA DECU UČIMO DA VOLE BALET: Kineski baletski pedagog Geng Weijie o igri, Srbiji, Aji Jung...

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.