ABBA JE POSLE 40 GODINA PAUZE IZBACILA DVE NOVE PESME I PLANETA JE RASPAMEĆENA! Ovo zaista MORATE DA ČUJETE (VIDEO)
Legenda ABBA živi, Foto: Profimedia

VELIKI POVRATAK

ABBA JE POSLE 40 GODINA PAUZE IZBACILA DVE NOVE PESME I PLANETA JE RASPAMEĆENA! Ovo zaista MORATE DA ČUJETE (VIDEO)

Kritičari ne štede reči hvale

Objavljeno:

Eto, i to se desilo: posle gotovo 40 godina bez ABBA, dočekali smo da čujemo nove pesme kultnog kvarteta iz Švedske, najpopularnije pop grupe u istoriji.

Za razliku od velike većine bendova koji naprave "reunion" da bi uzeli novac, ABBA opet stvara iz potrebe, i svetu su podarili album i (zasad) dve nove pesme koje kao da su nas vratile u 1982, i to tako kao da se ništa nije dešavalo za ovih 39 godina.

Oduševljena je bila i novinarka Gardijana Džud Rodžers. Prenosimo delove njenog teksta:

"Abba Voyage će biti lagana vožnja kroz istoriju, pomislila sam. Samo sam mogla da sanjam da će tu biti i novih pesama. A onda je juče predveče stigla vest: ceo novi album, i puštene su dve pesme da najave njegov dolazak.

Te dve pesme su "I Still Have Faith In You" i "Don’t Shut Me Down", precizno podešene da izvuku i poslednju emociju iz slušatelja (ako ste uvek bili imuni na ABBA, to ne važi, naravno, i srce vam se neće istopiti). Ja sam fan ABBA otkad sam bila devojčica, i već uvodni taktovi druge pesme, puni melanholije, su me "bacili na pod". Evo melodije koja se čini kao da je već u sredini, ostavljajući slušatelja izgubljenog, pre nego što se pređe, veoma sračunato, na prvi stih (Dancing Queen takođe ovo radi sjajno).

I tako posle 9 sekundi Agneta Feltskog počinje da peva “I still have faith in you / I see it now.” Reč "still" (još uvek) je ubačena u frazu gotovo opušteno, ali sadrži okeane značenja, nagoveštaj prošlog iskustva koje još uvek boji sadašnjost: još jedan klasičan ABBA potez. Njihove pesme često koketiraju sa nezgodnim ivicama njihovih biografija, pogotovo pri kraju karijere (The Winner Takes It All, koju peva Agneta, je veličanstveni zenit svega ovoga). Onda se pojavljuje Ani-Frid, peva sama, pre harmonije sa Agnetom - čuti ove dve žene kako ponovo pevaju zajedno posle 40 godina je bilo izuzetno emotivno.

Zvuk ovih glasova, zajedno, je oduvek bio jedna od najvećih stvari u pop muzici, stvarajući zvuk koji je gotovo neverovatno vedar, ali istovremeno nežan i delikatan. On transformiše baladice, folk-ekskurzije i disko stvarčice u duboke izjave. On pretvara nešto obično u nešto umetničko.

Prirodno, ovi glasovi su se promenili i ostarili, ali još uvek nose težinu svake fraze lagano. Kad pevaju "imam li to u sebi", gotovo da zvuče samouvereno i ispitivački. A onda se vraćaju emocije: "For I know I hear a bittersweet song / In the memories we share.” Koldplej ili Take That ne bi mogli da se izvuku sa ovim, ali ABBA može.

Pesma "I Still Have Faith In You" nastavlja da teče ovom venom 5 minuta, po svom stilu je ovo stariji dođak "Thank You For the Music", pesme koja je snimljena 1977.

"Don’t Shut Me Down" počinje u sličnom muzičkom raspoloženju, ali priča priču, kao "The Day Before You Came": Ani-Frid je žena koja sedi na klupi, na kiši, koja želi da ode kod starog ljubavnika i kaže mu da "ovog puta neće biti isto". A onda, 38 sekundi od početka, raspoloženje se menja fantastičnom klavirskom deonicom. Pesma odjednom postaje opuštena i uzbudljiva. Pop ABBA se vratila!

Ovo je i bolja pesma od ove dve, i ima duh "Knowing Me, Knowing You" i "Super Trouper".

A u novembru sledi još."

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso/Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.