ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE: Sezona GRIPA će ove godine biti JAKO LOŠA, 1 stvar je KLJUČNA u njenom izbegavanju!
Ilustracija, Foto: Profimedia

VAŽNO

ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE: Sezona GRIPA će ove godine biti JAKO LOŠA, 1 stvar je KLJUČNA u njenom izbegavanju!

Jedno istraživanje predviđa da bi u sezoni gripa 2021-2022. godine moglo biti od 100.000 do 400.000 više hospitalizacija u odnosu na tipičnu sezonu

Objavljeno:

Aktivnosti gripa praktično nisu postojale tokom pandemija korona virusa, ali to bi uskoro moglo da se promeni. Dve nove studije predviđaju da će se grip vratiti ove jeseni i zime.

Jedno istraživanje predviđa da bi u sezoni gripa 2021-2022. godine moglo biti od 100.000 do 400.000 više hospitalizacija u odnosu na tipičnu sezonu.

Nalazi objavljeni ove nedelje, a koji još uvek nisu recenzirani, naglašavaju važnost vakcinacije protiv gripa ove godine - obe studije su pokazale da se loša sezona gripa može izbeći ako se stopa vakcinacije poveća za 20 do 50 odsto u odnosu sa tipičnom godinom. "Vakcinacija što većeg broja ljudi protiv gripabiće ključna za izbegavanje ovog scenarija", rekao je dr Mark Roberts, direktor Laboratorije za dinamiku javnog zdravlja na Univerzitetu u Pitsburgu, i viši autor obe studije.

Prošla godina je imala istorijski nizak nivo aktivnosti gripa, verovatno usled mera za sprečavanje Covid-19, kao što su socijalna distanca, zatvaranje škola, nošenje maski i smanjena putovanja.

Grip, Vakcina
foto: BETAPHOTO/HINA/Damir SENCAR/DS, Ilustracija

Tokom sezone gripa 2020-2021. godine, ukupna stopa hospitalizacije gripa u SAD bila je samo oko 4 odsto na 100.000 ljudi; u poređenju sa uobičajenom stopom od 70 odsto hospitalizacija na 100.000 ljudi. Smrti od posledica gripa su pale za 95 odsto, rekli su istraživači.

To znači da je američko stanovništvo "propustilo priliku da uspostavi ili ojača imunitet (na grip) za buduću sezonu", što izaziva zabrinutost da bi se grip mogao vratiti kada se ukinu epidemiološke mere protiv korona virusa. Napominju da SAD već beleže porast slučajeva drugih respiratornih infekcija, poput respiratorno-sincicijskog virusa (RSV), "koji ne sluti na dobro sa predstojećom sezonom gripa", rekao je Roberts.

U jednoj od novih studija, koju je vodila Kiueun Li, istraživači su koristili matematički model nazvan Podložni-Izloženi-Zaraženi-Oporavljeni (SEIR). Oni su simulirali epidemije gripa i nivo imunosti stanovništva na grip, tokom više sezona, koristeći podatke od 2009. do 2020. godine.

Oni su prevideli da će, sa niskom aktivnošću gripa koja je viđena u sezoni 2020-2021, hospitalizacija usled gripa porasti na 610.000 u 2021-2022, što je 102.000 više hospitalizacija za koje bi se očekivalo da je sezona 2020-2021 imala normalne nivoe aktivnosti gripa. U najgorem slučaju sa visoko prenosivim sojem gripa i niskom stopom vakcinacije, model je predvideo da će biti 409.000 više hospitalizacija nego što je očekivano (ili ukupno više od 900.000 hospitalizacija).

Dečak, Bolest, Dete, Prehlada, Grip, Bolesno dete
foto: Profimedia

Međutim, studija je otkrila da se predviđeno povećanje hospitalizacija usled gripa može izbeći ukoliko se procenat vakcinisanih Amerikanaca protiv gripa poveća sa tipičnih 50 na 75 odsto.

Druga studija, koju je vodila Meri Krauland, koja proučava matematičko modeliranje, koristila je drugačiji model, nazvan Okvir za rekonstrukciju epidemiološke dinamike, za simulaciju slučajeva gripa i hospitalizacija tokom dve uzastopne sezone i pronašla je slične rezultate. Nalazi sugerišu da bii sezona gripa 2021-2022 mogla da zabeleži porast slučajeva u poređenju sa tipičnom sezonom. Mala deca (mlađa od 2 godine) bi bila posebno izložena riziku u sezoni 2021-2022 jer ne malo verovatno da su bila izložena ovoj bolesti.

Ali povećanje stope vakcinacije protiv gripa za samo 10 odsto bi moglo smanjiti hospitalizacije za 6 do 46 odsto u zavisnosti od prenosivosti gripa ove sezone, pokazalo je istraživanje.

"Tvindemija - podudarna epidemija gripa i Covid-19, srećom je izbegnuta prošle godine. Ali to ne znači da više nije moguća", rekao je Roberts. "Ako ništa drugo, naši modeli pokazuju da bismo ove godine trebali da budemo više zabrinuti zbog mogućnosti da se skok korona virusa pogodi istovremeno sa masovnom pandemijom gripa u područjima zemlje sa niskom stopom vakcinacije protiv obe bolesti".

Bonus video:

02:27

U NIŠU RASTE BROJ KORONA ZARAŽENIH

(Espreso/livescience.com/)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.