ŽENKE HOBOTNICE BACAJU STVARI NA MUŽJAKE I UZNEMIRAVAJU IH: Namerno ih gađaju - i često pogađaju! (VIDEO)
Hobotnica, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

ŽENKE HOBOTNICE BACAJU STVARI NA MUŽJAKE I UZNEMIRAVAJU IH: Namerno ih gađaju - i često pogađaju! (VIDEO)

Kamere su snimile tuče, parenja i neverovatno ponašanje koje tim naziva bacanjem

Objavljeno:

Analiza snimaka hobotnica sa obale Australije koje "bacaju" školjke i mulj ukazuje na to da one namerno gađaju - i često pogađaju - druge hobotnice. U većini slučajeva, ženke gađaju mužjake i maltretiraju ih.

2015. godine Petar Godfri-Smit sa Univerziteta u Sidneju i njegove kolege su snimili nekoliko uobičajenih hobotnica u interakciji na lokaciji u zalivu Jarvis pod nazivom "Octopolis". To je jedno od retkih mesta na inače peskovitom morskom dnu gde hobotnice mogu da prave jazbine, pa se na malom prostoru nalazi neobičan broj životinja.

Kamere su snimile tuče, parenja i neverovatno ponašanje koje tim naziva bacanjem. "Teško je znati kako to najbolje opisati", rekao je Godfri-Smit.

Hobotnice drže mulj, alge ili predmete poput školjala ispod svojih tela u svojim pipcima, zatim uglave svoje sifone i ispucaju mlaz vode u projektile, bacajući ih i do nekoliko dužina tela.

Poznato je da se ovakvo ponašanje bacanje koristi za odbacivanje ostatka obroka ili za iskopavanje jazbina, ali su video zapisi otkrili i mnoge slučajeve kada su hobotnice pogodile druge individue bačenim predmetima.

Kada je Godfri-Smit opisao ovo ponašanje u govoru 2015. godine, nije bio siguran da li su namerno ciljane ostale hobotnice ili su samo slučajno pogođene. Sada tim ima više snimaka, a detaljna analiza je takođe otkrila razlike između bacanja koja ciljaju druge od onih koja se koriste za čišćenje jama, sugerišući da hobotnice namerno ciljaju druge.

Na primer, 2016. godine, jedna ženka hobotnice bacila je mulj 10 puta na mužjaka iz obližnje jazbine koji je pokušavao da se pari sa njom. Udarila ga je u pet navrata. "Taj niz me je uverio (da je namerno)", rekao je Godfri-Smit.

U četiri od ovih prilika, mužjak je pokušao da se "sagne", iako nije uvek uspevao u tome. U dva slučaja, on je predvideo bacanja ženkinih pokreta i počeo da ih izbegava pre nego što je na njega bačen mulj.

Kada ciljaju druge, hobotnice imaju veću verovatnoću da bace mulj nego školjke, a bacanja su takođe snažnija.

Osim toga, bacanja koja su korišćena tokom izgradnje jazbina skoro su uvek bila ispaljena uzmeđu dva prednja pipka. Međutim, kada bacaju na druge, hobotnice su ponekad naginjale bacanju između prvog i drugog pipka sa leve ili desne strane. "To sugeriše neku vrstu ciljanja", kaže Godfri-Smit.

Jednom prilikom, istraživači su videli da je hobotnica bacila školjku na - i pogodila - drugu hobotnicu prebacivanjem pipka poput frizbija, umesto da pokreće materijal svojim sifonom.

Dok brojne divlje životinje bacaju stvari na druge životinje, poznato je da samo šačica, uključujući šimpanze, cilja na pripadnike svoje vrste. "To je prilično retko. Posebno je retko bacanje predmeta na druge članove iste populacije", kaže Godfri-Smit.

U dva navrata je hobotnica udarila ribu, iako se čini da je jedan od ovih "sudara" bio slučajan. Činilo se i da su životinje povremeno gađale kameru, pogodivši tripod dva puta.

Iako se čini da se bacanje koristi kao oblik napada, tim nije video nijednu ciljanu hobotnicu da je odgovorila napadom ili bacanjem stvari nazad. Štaviše, neka gađanja koja se dešavaju nakon nakon intenzivnih društvenih interakcija nisu usmerena na druge hobotnice, već u prazan prostor, što ukazuje na to da životinje možda tako ispuštaju frustraciju.

U jednom slučaju, nakon što je muški napredak ženki odbijen, on je bacio školjku u slučajnom smeru i promenio boju.

Tim je odlučio da objavi nalaze nakon što je objavljen rad koji sugeriše da polarni medvedi ponekad koriste kamenje ili komade leda kao oružje tokom lova, na primer, bacajući kamenje sa litica na morževe.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/newscientist.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.