NEKAD U LAIBACHU, DANAS KNJIŽEVNIK I PESNIK: Teodor Lorenčič predstavlja poetski performans u Poletu
Teodor Lorenčić, Foto: Matjaz Wenzel

večeras

NEKAD U LAIBACHU, DANAS KNJIŽEVNIK I PESNIK: Teodor Lorenčič predstavlja poetski performans u Poletu

Poreklom je iz Slovenije, a od skoro živi i piše u Srbiji gde priprema za štampu tri knjige tokom ove godine

Objavljeno:

U sredu, 29. maja od 19 sati u Galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd) biće održano Veče sa Teodorom Lorenčičem, književnikom i pesnikom, članom kultnog benda LAIBACH, koje će obuhvatiti njegov poetski performans i razgovor, a nakon toga i muzički izbor.

Teodor Lorenčič, književnik koji za sebe kaže da je “izgubio maternji jezik” onog trenutka kada je inspiracija krenula da mu dolazi na srpskom jeziku, poreklom je iz Slovenije, a od skoro živi i piše u Srbiji gde priprema za štampu tri knjige tokom ove godine.

Teodor Lorenčić
Teodor Lorenčić foto: Matjaz Wenzel

''Kao kulturni migrant, o ovoj zemlji mogu da kažem samo najlepše. Beograd i Srbija imaju velike kvalitete i razvijenu kulturu, koliko god to na prvi pogled nekima izgledalo drugačije. Ovde ljudi poštuju umetnika. Ovde se osećam slobodno''.

U svojoj 21. godini Teodor Lorenčič je objavio svoj književni prvenac “O stenah in vijolicah” (O stenama i ljubičicama), a već 1979, četiri godine kasnije, objavio i drugu zbirku pesama “Transformator”, nakon čega je zbog problema izazvanih svojim političkim stavovima bio primoran da napravi pauzu u književnom radu. Osamdesetih godina, stvarao je pesme za new wave bend Preporod i za avangardnu konceptualnu grupu Abbildungen Variete, a 1983. postao je član danas svetski poznate grupe i avangardnog pokreta Laibach i NSK (Neue Slowenische Kunst).

Lorenčič je celog života pisao ne obazirajuči se na svoj društveni status, i na tom putu je prošao od alternativne i avangardne do visoke umetnosti, čemu je uvek bio predan dušom, telom i srcem.

“Ja sam pesnik ljubavi, i ubeđen sam, da je ljubav izvor poezije od kako ima poezije. U mojim pesmama se ljubav izkazuje na različitim nivoima, izravno ili metaforično: ljubav prema ženi, ljubav kako ontološka i etička bit stvarstva, ljubav kao senzus, eros i tanatos”.

Početkom prošle godine desio se veliki preokret u njegovom radu. Inspiracija je krenula da mu dolazi na srpkom jeziku, zbog čega je i odlučio da se preseli u Beograd. Za sebe kaže da je kultrni migrant, a verovatno je i jedan od retkih građana EU koji je odlučio da se preseli u Beograd.

Kao pisac i filozof kome je inspiracija krenula da dolazi na nematernjem jeziku, Teodor je Beogradskim Manifestom (8. 9. 2018.) sebe proglasio “Poslednjim pesnikom Jugoslavije”.

Program će voditi pisac Goran Stojičić.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #5: Ana Ćurčin (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.