BRITANSKA KNJIGA GODINE: Kako je Sali Runi pobedila Mišel Obamu
Sali Runi i Mišel Obama, Foto: Espreso.co.rs / Profimedia

zvezda u usponu

BRITANSKA KNJIGA GODINE: Kako je Sali Runi pobedila Mišel Obamu

Premda je knjiga nekadašnje Prve dame SAD bila prodavanija, žiri je prelomio da nagradi literarnu zvezdu u usponu iz Irske

Objavljeno:

Roman autorke Sali Runi "Normalni ljudi" dobio je prestižnu nagradu "British book awards", u oštroj konkurenciji autobiografije Mišel Obame ("Becoming"), na koju su mnogi "tipovali" da će pobediti.

Irska spisateljica, kojoj je tek 28 godina i ovo joj je druga knjiga, u delu "Normalni ljudi" bavi se vezom dve mlade osobe tokom nekoliko godina. Premda je je ovaj roman bio nominovan za nekoliko prestižnih književnih nagrada, tek u nekoliko navrata je bio i pobednik.

Prilikom prijema nagrade Runi je izjavila da je to "neverovatna privilegija i čast", te se naročito zahvalila bibliotekarima i knjižarima na pomoći da njeno delo pronađe čitaoce.

Bret Volstenkroft, jedan od članova žirija, rekao je da njeni romani uspevaju "ono retko, da suptilno delo literarne fikcije izvanredno secira univerzalna iskustva: biti mlad, pronaći ljubav, prijateljstvo, i naposletku osećaj ličnog identiteta".

Sali Runi
Sali Runi foto: Profimedia

Biografija Mišel Obame prodata je u daleko većim količinama od Runinog romana - 654.000 primeraka u poređenu sa njenih 185.000, dok je oborila i rekord u prodaji audio knjiga u Velikoj Britaniji. Budući da je ova nagrada tokom istorije često bila povezivana sa uspehom u prodaji, prognoze su bile naklonjenije nekadašnjoj Prvoj dami SAD.

Predsednica žirija Elis O'Kif rekla je da su "Normalni ljudi" zasluženo pobedili.

"Odluka je bila teška...procenili smo smo da je njen drugi roman podjednako impresivan kao i njen debi. Opisivana je kao pisac za milenijalse sa njihovim interesovanjima, ali znam i čitaoce u sedamdesetim godinama koji su voleli ovu knjigu", objasnila je O'Kif, i dodala da je Runin roman bestseler među fikcijskim romanima, koji se mukotrpno bore za uspešan status na tržištu.

Sali Runi je rođena 1991. godine u Kaslbaru, u Irskoj. Njen prvi roman, Razgovori s prijateljima, objavljen 2017. dok je još završavala master studije američke književnosti, doneo joj je nagradu lista Sandej tajms/PFD za Mladog pisca godine.

Sali Runi je svoje prozne tekstove objavljivala u časopisima i listovima Dablin rivju, Stinging flaj i Granta, a njen književni talenat prepoznali su i tako prestižni mediji kao što su Gardijan, Sandej tajms, Obzerver, Ivning standard i Dejli telegraf, i njen roman prvenac takođe proglasili za knjigu godine.

Sali Runi je u 2018. godini bila i u najužem izboru za književnu nagradu "Dilan Tomas", nagradu Keri Grupe za irski roman godine, kao i za nagrade "Dezmond Eliot" i Ratbouns Folio.

BONUS VIDEO: ANA ĆURČIN: Živimo u vremenu gde se ljudi osećaju sami (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Guardian.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.