Svi u Novi Sad za Doček jer „Novosađani biraju“
Novosađani biraju, Foto: Galerija Matice srpske

SJAJAN PROGRAM

Svi u Novi Sad za Doček jer „Novosađani biraju“

Izložba će obuhvatiti 41 umetničko delo iz kolekcije Galerije koje su birali građani i građanke Novog Sada

Objavljeno:

Spajajući dve Nove godine, dva računanja vremena, dva pisma i dve umetnosti i ove godine novosadski Doček biće jedinstvena proslava u Evropi. Novosađani i njihovi gosti ući će 2022. godinu uz velike performativne spektakle, atraktivne svetlosne i digitalne forme izraza, kao i multimedijalne događaje, te će takva, neponovljiva atmosfera biti uvertira za uzbudljivu godinu titule Evropske prestonice kulture, ispunjenu jedinstvenim umetničkim i kulturnim programima namenjenim najrazličitijoj publici.

Novi Sad
foto: Galerija Matice srpske

Čitav grad biće u znaku velikog slavlja, te će publika tako imati priliku da prati programe širom Novog Sada. Među prvima koji će se priključiti ovoj nesvakidašnjoj proslavi, biće Galerija Matice srpske koja će Evropsku prestonicu kulture dočekati izložbom „Novosađani biraju“ koja će biti otvorena 17. decembra i trajaće tokom čitave 2022. godine.

Novi Sad
foto: Vladimir Veličković

Izložba će obuhvatiti 41 umetničko delo iz kolekcije Galerije koje su birali građani i građanke Novog Sada i to su: Mihail Dudaš, Vitomirka Trebovac, Aleksandar Dujin, Boško Lučar, Predrag Bogovac, Andrija Gerić, Miljana Pavlović, Igor Ćujić, Ranko Rajović, Robert Čoban, Dragana Zgonjanin Bosić, Agota Vitkai-Kučera, Slobodan i njegova ćerka Nikodima Trkulja, Andrej Šibanov, Marija Šibanova, Dejan Ćurčić, Jasmina Vukašinović, Zaga KalMar, Danijela Ivanović, Viktor Til, Milesa Milinković, Duško Stojanović, Maja Boškić, Pavle Sekeruš, Milorad Stošljević, Vera Kopicl, Andrija Nikitović, Uroš Krstin, Vladimir Kopicl, Zorica Pejić, Tijana Prodanović, Gvozden Perković, Marija Vasić, Aleksandar Frank, Oto Horvat, Emina Salai Elor, Savo Ilić, Jasmina i Nemanja Kovačić, Bojana Karavidić, Vesna Latinović i Momčilo Popov. Viđena očima njegovih građana ovo je priča Novosađana o Novom Sadu, različitih pojedinaca o odabranim umetničkim delima iz kolekcije GMS, osmišljena s idejom da se umetnošću predstavi i grad i građani Novog Sada. Njen cilj je da se na ovakav način pokaže zašto je Novi Sad Evropska prestonica kulture i koja su to uverenja, vrednosti i ostvarenja koja baštine ovaj grad i njegovi građani.

Novi Sad
foto: Vladimir Veličković

Izložba i čitav projekat koji joj je prethodio, predstavlja svojevrstan način da se javnosti pošalje poruka da je muzej mesto za svakog. Na ovaj način, ostvaren je jedan od glavnih zadataka muzeja u XXI veku, a to je stvaranje platforme za razgovor i različita viđenja kulturnog nasleđa i smeštanje baštine u kontekst savremenog čoveka.

Jedinstvena proslava u Evropi, Doček, okupiće oko 400 domaćih, regionalnih i evropskih umetnika. Detaljan program i satnica Dočeka biće dostupni na sajtu docekns.rs

1 / 4 Foto: Vladimir Veličković

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.