Mileva Marić Ajnštajn, Milutin Milanković i Nikola Tesla na Dočeku u Novom Sadu
Novi Sad, Foto: Profimedia/NSEPK

DOČEK 2022.

Mileva Marić Ajnštajn, Milutin Milanković i Nikola Tesla na Dočeku u Novom Sadu

Predstojećim Dočekom počinje i godina u kojoj će Novi Sad zasijati kao Evropska prestonica kulture

Objavljeno: 09:23h

Doček u Novom Sadu u prethodne četiri godine stigao je od provoda u „najluđoj noći“ do brenda koji podrazumeva jedinstvenu proslavu u Evropi.

Kroz dve vrste umetnosti – vizuelnu i izvođačku, Doček u Novom Sadu slavi i promoviše najlepše vrednosti tog grada kao što je interkulturalnost, dva pisma, dva kalendara, dva računanja vremena, dve Nove godine, po novom gregorijanskom kalendaru 31. decembra i po starom julijanskom 13. januara.

Predstojećim Dočekom počinje i godina u kojoj će Novi Sad zasijati kao Evropska prestonica kulture i tokom 2022. godine biti jedan od centara evropskog kulturnog života. Kao specifičan umetnički koncept, Doček će okupiti više od 400 umetnika i muzičara iz Srbije i čitave Evrope, stavljajući fokus na spoj umetnosti i nauke, čuvajući i promovišući nasleđe velikih imena srpske istorije, koja su dosegnula evropske i svetske okvire – Nikola Tesla, Mileva Marić Anštajn i Milutin Milanković.

Doček inspirisan likom i delom Nikole Tesle

Svečanom otvaranju Evropske prestonice kulture, koje je zakazano za 13. januar, prethodiće program 31. decembra u okviru kog će biti odigrana predstava „Tesla, izumetnik“ u režiji Nebojše Bradića, u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta. Nakon održane predstave, svi prisutni formiraće povorku koja će duž mosta Duga spojiti dve obale Dunava i potom nastaviti kroz Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, gde je predviđeno otvaranje multimedijalnog festivala na otvorenom – Teslina svetlosna galerija, a posle se očekuju koncerti u novogodišnjoj noći, ali i 1. i 2. januara.

Novi Sad
foto: NSEPK

Svečano otvaranje 13. januara: Prvi takav projekat u Srbiji

Titularna godina zvanično će otpočeti svečanim otvaranjem Zeniteum :: 2022“, slovenačkog reditelja, Dragana Živadinova, koja će kroz umetnost i kulturu slaviti velika imena srpske nauke – matematičare Milevu Marić Anštajn i Milutina Milankovića, glavne protagoniste ove svojevrsne predstave. Postavka svečanog otvaranja je jedan ambiciozan arhitektonsko – multimedijalni poduhvat koji u Srbiji do sada nije rađen, a samo otvaranje biće održano na jednom od glavnih gradskih bulevara, u centru grada, ispred Banovine, arhitektonskog bisera Novog Sada.

Velikanom svetske nauke poreklom iz Novog Sada i njegovim delom, Milutinom Milankovićem baviće se i izložba „Vreme i vaseljena“ umetnika dr Dušana Jovovića i prof. dr Aleksandra Petrovića, koja će biti otvorena 13. januara, u Studiju M. Zamišljena kao putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, izložba će se baviti pojmom vremena kroz vekove, kao i međusobnim odnosom čoveka, vremena i nauke.

Program će, kao i prethodnih godina, obeležiti i koncerti i druge vrste sadržaja širom grada, na otvorenom i u zatvorenim prostorima, a koji počinju već 12. januara i nastavljaju se 13. 14. i 15. januara.

Detaljan program Dočeka možete pogledati na zvaničnom sajtu docekns.rs

Veći deo programa Evropske prestonice kulture u Novom Sadu 2022. godine možete pogledati na zvaničnom sajtu Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.