8 razloga zašto je Novi Sad nezaobilazna kulturna destinacija 2022. godine
Novi Sad, Foto: NSEPK

SJAJAN PROGRAM!

8 razloga zašto je Novi Sad nezaobilazna kulturna destinacija 2022. godine

Program će tokom čitave 2022. godine biti grupisan u osam programskih lukova

Objavljeno:

„Za nove mostove“, uz taj slogan Novi Sad ulazi u 2022. godinu kao Evropska prestonica kulture, stavljajući fokus evropskih kulturnih tokova baš u taj srpski grad, uz 1500 kulturnih događaja i 4000 domaćih, regionalnih i internacionalnih umetnika. Novi Sad će u predstojećih 365 dana, lokalno i nacionalno kulturno nasleđe i velika imena srpske istorije podići na nivo evropske dimenzije.

Program će tokom čitave 2022. godine biti grupisan u osam programskih lukova: Doček, Seobe, Budućnost Evrope, Heroine, Tvrđava mira, Dunavsko more, Kaleidoskop kulture i Druga? Evropa, a mi vam donosimo 10 razloga zbog kojih bi Novi Sad trebalo da bude nezaobilazna destinacija naredne godine:

Svečano otvaranje 13. januara

Ulazak u titularnu godinu biće upravo u okviru Dočeka, koji je postao jedinstvena proslava u Evropi, a pored brojnih programa koji se očekuju već 31. decembra, pa zatim od 12. do 15. januara, ključni događaj biće svečano otvaranje – proslava „Zenituem :: 2022“, reditelja Dragana Živadinova, koja će slaviti spoj nauke i kulture i velika imena srpske istorije, Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića, kroz svojevrsni performans na jednom od glavnih gradskih bulevara.

Operski spektakli „Vladimir i Kosara“ i „Karmen“

Novi Sad je srušio barijere kada je u pitanju izvođenje složene umetničke forme – opere, postavši jedan od retkih gradova u Evropi koji je tu vrstu umetnosti izveo van teatra i zatvorenih prostora. Ta ideja nastavlja se i tokom 2022. godine, pa su tako najavljene najpre u okviru programskog luka Seobe, opera „Vladimir i Kosara“, savremenog srpskog kompozitora Stevana Divjakovića i to na Dan grada, 1. feburara, kao i čuvena „Karmen“, francuskog kompozitora Žorža Bizea, u septembru, u okviru Kaleidoskopa kulture, sve u izvedbi najstarijeg srpskog teatra Srpskog narodnog pozorišta.

Grand ginjole po prvi put u Novom Sadu

Poseban trenutak u godini titule biće i susret domaćih i evropskih lutkarskih pozorišta u okviru Budućnosti Evrope, pa se tu izdvaja predstava „Guliverova putovanja“, po istoimenom delu Džonatana Svifta, u režiji jednog od najpoznatijih srpskih reditelja, Kokana Mladenovića. Pored kompletnog ansambla Pozorišta mladih, najstarijeg lutkarskog pozorišta u Srbiji, ova predstava, planirana za sredinu maja, prvi put u Novom Sadu uključiće i atraktivne džinovske lutke, a odvijaće se na šest punktova do kojih će publiku voditi posebna scenografija i muzika.

Novi Sad
foto: NSEPK

Izložba zbog koje je rekonstruisan Muzej grada Novog Sada

Kako je jedna od centralnih tema programa 2022. godine žensko stvaralaštvo i nasleđe značajnih žena srpske istorije, upravo će lik i delo velike naučnice Mileve Marić Ajnštajn, koja je veći deo svog života provela upravo u Srpskoj Atini, biti predstavljeno i slavljeno na potpuno novi način. U pitanju je svojevrsna multimedijalna izložba „Mileva“ zbog koje je rekonstruisan Muzej grada Novog Sada, u okviru programskog luka Heroine, krajem maja.

Po prvi put devet simfonija u jednom danu

Poseban muzički doživljaj biće svakako nesvakidašnje izvođenje svih devet simfonija jednog od najvećih muzičara svih vremena, Ludviga van Betovena. U prvog Gradskoj koncertnoj dvorani u Novom Sadu, ali i na veličanstvenoj Petrovaradinskoj tvrđavi, na notama izvanrednih muzičkih dela susrešće se renomirani evropski muzičari – Dortmundska filharmonija, Slovački filharmonijski hor i Beogradska filharmonija.

Džez na obalama Dunava

Prava džez poslastica kriće se upravo tokom jula, u okviru Dunavskog mora i to na obalama Dunava. Projekat Džez na Dunavu – bratski džez orkestri Evrope okupiće mlade džez muzičare iz zemalja dunavskog toka, u okviru letnje džez akademije koju Kulturni centar Novog Sada organizuje u saradnji sa Dortmundom. Orkestar The Youth Danube Big Bandiv, koji će biti spoj jedanaest evropskih i domaćih muzičara, pokušaće da svirajući na otvorenom na najpoznatiju novosadsku plažu, Štrand, donese nove muzičke izraze u koje su integrisani na Zapadu manje poznate muzičke stilove iz Jugoistočne Evrope.

Novi Sad
foto: NSEPK

SLET u čast umetnosti

Posebno iskustvo spektakla biće SLET planiran za svečano otvaranje Kaleidoskopa kulture u septembru. Kao posebno nasleđe ovih prostora, staro čak jedan vek, SLET će u okviru programa Evropske prestonice kulture predstaviti svojevrsan spoj najrazličitijih umetnika iz različitih evropskih zemalja, pa i Srbije, potom jedinstveni umetnički izraz, ali i različita nasleđa Evrope, ovih prostora, pa i lokalne istorije Novog Sada.

Uroš Predić pristupačan za sve

Dela jednog od najvećih srpskih i evropskih slikara realizma, Uroša Predića, biće predstavljena na velikoj izložbi „Uroša Predić za sve“, u okviru programskog luka Druga? Evropa, u oktobru, na nešto drugačiji, pristupačan način. Kroz 3D taktilne modele njegovih slika, posetioci će se bolje upoznati sa remek-delima, a sama izložba je jedinstvena i po tome što će se pred domaćom, ali i evropskom publikom prvi put naći i jedna Predićeva slika, do sada nepoznata ljubiteljima njegovog stvaralaštva.

Ovo su samo neki od mnogobrojnih programa koji će obeležiti 2022. godinu, a veći deo možete pronaći na zvaničnom sajtu Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.