GOTJE SVOJOM IZLOŽBOM MIRI EKSTREMNE RAZLIČITOSTI: Odmor od gluposti i beznačajnih stavova
Lakše je sesti na balkon nego spremiti predstavu, Foto: MSUB/Bojanja Janjić/Profimedia

odjeci izložbe

GOTJE SVOJOM IZLOŽBOM MIRI EKSTREMNE RAZLIČITOSTI: Odmor od gluposti i beznačajnih stavova

To je umetnički projekat, a to niko neće saznati ako ne dođe na izložbu

Objavljeno:

Evropska premijera izložbe „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve – Žan Pol Gotje“, otvorena je 28. novembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu .

Posetioci mogu uživo da pogledaju izložbu uz poštovanje svih epidemioloških mera, u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju u vremenskim slotovima.

foto: Bojana Janjić/MSUB

Posetioci koji nisu obezbedili karte za izložbu, koja će trajati do 14. februara, to mogu učiniti preko servisa Ticket.rs ili na biletarnici Muzeja.

foto: Printscreen

Žan Pol Gotje bio je zaštitno lice MTV-a, voditelj popularne emisije EuroTrash, modni kreator, omiljeni kreator Madone i brojnih drugih svetskih zvezda, a sada se predstavlja izložbom neobičnih venčanica - Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve. O čemu govori njegova postavka i koju poruku šalje, pitamo direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Viktora Kiša, koji kaže:

- On kao pripadnik gej populacije ne šalje samo poruku ravnopravnosti seksualnog izražavanja, on ovom izložbom miri sve ekstremne različitosti i diskusije na tu temu. Šalje poruku da je umoran od gluposti i beznačajnih stavova.

Prašinu je podigao podatak da se na toj izložbi nalaze venčane haljine i za muškarce i trans-seksualce, zašto je to tačno problem, obzirom da je reč o umetničkom projektu?

- Ne želim o tome ni da mislim jer me umara sopstveno razmišljanje o tome.

foto: Bojana Janjić/MSUB

Da li je to zaista umetnički projekat ili prosto fundus-revija čuvenog kreatora?

- To je umetnički projekat, a to niko neće saznati ako ne dođe na izložbu.

Iako je ova izložba organizovana u najvećim i najprestižnijim svetskim muzejima, kod nas je to izazvalo otpor. U čemu je problem da se pogleda i nešto drugačije?

foto: Bojana Janjić/MSUB

- Ljudi sa ovog prostora su skloni kritici. Lakše je sesti na balkon nego spremiti predstavu.

Misliš li da je Srbija postala vrlo konzervativno društvo u odnosu na ono koje smo bili krajem osamdesetih? I ako jeste, zašto je to tako?

foto: Bojana Janjić/MSUB

- Osamdesetih je u centru Beograda postojala rupa, demija, Akademija, mesto koje je prštalo od umetnosti. Devedesetih godina je neko ogromnom gumicom neprimetno i nesankcionisano izbrisao sećanje na slobodu, opredeljenost, progresivnost. Ta rupa postoji i dan danas.

foto: Printscreen

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Dejan Katalina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.