Svakog vikenda stručna vođenja istoričara mode kroz izložbu Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje
Ovog vikenda, 12.decembra, tema radionice će biti - moj kostim, Foto: Printscreen

dobra vest

Svakog vikenda stručna vođenja istoričara mode kroz izložbu Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje

Uvodno vođenje će upravo ispratiti formiranje svojevrsnog modnog manifesta Žan-Pol Gotjea

Objavljeno:

Stručna vođenja istoričara mode Stefana Žarićakroz izložbu „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“, kao i posebne radionice namenjene deci, biće održavane svake subote i nedelje tokom trajanja izložbe u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Tema prvog stručnog vođenja istoričara mode Stefana Žarića, koje će biti održano ovog vikenda (12. i 13. decembar) u 12h, je –„Modni manifest Žan Pol Goteja“.

Žan-Pol Gotje je u svom dizajnu sledio jedno pravilo, a to je da pravila nema. Eklektičan modni izraz koji se kreće između larpurlartizma francuske visoke mode, pariskih kabarea, budoara i burleski, panka londonskih ulica, njujorškog andergraunda i američkog pinapa rezultirao je kompleksnim umetničkim opusom koji obiluje dihotomijama. Odgovarajući na duh vremena a potom ga i dekonstruišući, Gotje naglašava individualnost i slobodu izbora kao ključne komponente svoje kreatorske poetike. Od kultne mornarske majice i „kornet“ korseta pa do poslednjeg poklona publici u januaru 2020. godine, francuski modni umetnik – što Gotje svakako jeste – ostavio je iza sebe nasleđe koje podjednako živi na ulicama, modnim pistama, ali i u muzejima. Uvodno vođenje će upravo ispratiti formiranje svojevrsnog modnog manifesta Žan-Pol Gotjea, od modnih pista do Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, postavljajući, te odgovarajući na pitanje: da li je modi mesto u muzeju? - ističe Stefan Žarić.

foto: Fonet

Istoričar mode iz Artis Centru Stefan Žarić posebno je fokusiran na oblast muzeologije mode. Kao stipendista Vlade Sjedinjenih američkih država, Evropske komisije, Asocijacije istoričara mode, Komiteta za kostim Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) i Geti fondacije znanje iz istorije i teorije mode sticao je u Americi, Estoniji, Velikoj Britaniji i Japanu. Za master rad o modnim ilustracijama Milene Pavlović Barili, Stefan Žarić nagrađen je prestižnom jubilarnom nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji master rad iz istorije umetnosti. Trenutno pohađa doktorske studije na Univerzitetu u Novom Sadu, na kojima se bavi temom mode u engleskoj književnosti.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu misli i na svoje najmlađe posetioce, te će za njih biti organizovane radionice namenje deci uzrasta od 4 do 12 godina. Program radionica realizuje i vodi Natalija Dabić, muzejski edukator i likovni pedagog.

Kroz teme kao što su: kreiranje i izrada odeće i kostima za lutke i super heroje, izrada maski, asesoara za glavu, delova kostima,polaznici radionica će imati priliku da osim kreativnog izražavanja saznaju razne zanimljivosti vezane za rad i dela umetnika Žan Pol Gotjea i da im se približi jedna nova vrsta dimenzije iz oblasti savremene umetnosti kojoj modni dizajn jednim delom pripada. Ovog vikenda, 12.decembra, tema radionice će biti - moj kostim.

''Na ovoj radionici ćemo obrađivati temu kostima kroz rad umetnika Žan Pol Gotjea. Koji je značaj kostima kroz istoriju, gde sve prepoznajemo kostim, kostim kao modni izraz , uticaji I zanimljivosti pod kojima je Gotje formirao svoj stil izražavanja i slično'' – kaže Natalija.

Radionice se održavaju subotom u dva termina: 13:00 – 14:30 i 15:00 – 16:30 u prostoru MSUB, a materijal koji je potreban za rad je obezbeđen.Svi zainteresovani roditelji mogu prijaviti svoje dete na radionicu putem email-a:dk@msub.org.rs . U prijavi je potrebno napisati termin dolaska, ime i prezime deteta, godine, ime jednog roditelja ikontakt telefon.

U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom radionice će biti održane u malim grupama (maksimalan broj polaznika je desetoro po grupi) uz sve propisane mere zaštite: obavezno korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, dezinfikovanje ruku sredstvom na bazi alkohola i rastojanje od dva metra između dve osobe.

foto: Bojana Janjić/MSUB

Evropska premijeraizložbe Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotjea,broji ukupno 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2000. godine, nastaje kao finale izložbe Modni svet Žan Pol Gotjea: od trotoara do modne piste koja je u 12 gradova sveta privukla više od dva miliona posetilaca, obarajući rekorde posete modnih izložbi.

Poseban ekskluzivitet beogradske postavke je premijera čak osam haljinakoje ranije nisu bile deo postavke.Karte za izložbu prodaju se u vremenskim slotovima i mogu se kupiti onlajn putem servisa Ticket.rs ili na biletarnici Muzeja.

foto: Bojana Janjić/MSUB

Značajni deo organizovanja ove izložbe je i saradnja privatnog privrednog i kulturnog sektora, budući da je projekat gotovo u potpunosti realizovan uz pomoć brojnih sponzora. Kompanija Galenika a.d. Beograd kao premijum sponzor se sa velikim zadovoljstvom uključila u podršku projekta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.