ŽAN POL GOTJE SE OBRATIO SRBIJI I BEOGRADU: Nadam se da se uskoro vidimo, VOLIM VAŠ GRAD! (FOTO)
Gotje u Muzeju savremene umetnosti, prilika koja se ne sme propustiti, Foto: MSUB/Bojanja Janjić/Profimedia

Evropska premijera izložbe

ŽAN POL GOTJE SE OBRATIO SRBIJI I BEOGRADU: Nadam se da se uskoro vidimo, VOLIM VAŠ GRAD! (FOTO)

U Muzeju savremene umetnosti se sutra otvara izložba "Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje"

Objavljeno:

Muzej savremene umetnosti u Beogradu, po ugledu na brojne svetske muzeje, otvaranjem izložbe Žan Pol Gotjea Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve konačno otvara i svoja vrata visokoj modi koju predstavlja kao savremenu umetnost'', poručio je v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Viktor Kiš povodom svečanog otvaranja izložbe, koja će trajati sve do 14. februara 2021. godine.

Evropska premijera izložbe Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotjea, sa ukupno 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2000. godine, nastaje kao finale izložbe Modni svet Žan Pol Gotjea: od trotoara do modne piste koja je u 12 gradova sveta privukla više od dva miliona posetilaca, obarajući rekorde posete modnih izložbi.

foto: MSUB

Poseban ekskluzivitet beogradske postavke izložbe “Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve” je svetska premijera čak osam Gotjeovih venčanica koje ranije nisu bile deo postavke.

Kiš je dodao i da je bilo veoma izazovno u ovim teškim okolnostima i pandemijom koja je zahvatila i usporila ceo svet, organizovati ovu izložbu.

foto: Bojana Janjić/MSUB

„Iako je bilo teško izvesti celokupnu izložbu i prikupiti sredstva, imali smo sreću da nam u tome pomognu brojni sponzori koji su prepoznali važnost i podržali ovaj kulturni projekat i samim time nam omogućili da se približimo svetu. Žao mi je što se ovakva izložba nije desila i ranije, recimo pre deset godina, jer šalje jednu izuzteno važnu poruku da budemo svoji, gledamo sebe i postižemo svoje ciljeve. Da budemo slobodni i svoji,“ istakao je Kiš.

Putem video linka obratio se lično i francuski dizajner Žan Pol Gotje, koji nije uspeo da dođe na otavranje izložbe u Beogradu zbog epidemiološke situacije u Francuskoj.

foto: MSUB

“Dobar dan Beograde, ja sam Žan Pol Gotje. Veoma sam srećan da ste nas pozvali da vam pokažemo izložbu „Ljubav je ljubav“. Da, istina je - ljubav je ljubav, a ja volim Beograd. Srećan sam da ćete videti izložbu o stvarima koje čine da sanjamo, ukoliko imamo lepe uspomene. Srećan sam, ali nažalost ne mogu da budem sa vama, još uvek sam u Parizu zbog pandemije. Ali misliću na vas, a imam sjajnog ambasadora, koja radi sa mnom već 12 godina - Jelka Musić, inače Srpkinja. Hvala svima vama, nadam se da ćete voleti izložbu, i obećavam da ću pokušati da dođem pre nego što se završi. Voleo bih da je vidim u Beogradu, da još jednom vidim vaš lep grad. Šaljem vam moju ljubav, jer ljubav je ljubav“, poručio je Žan Pol Gotje.

foto: Bojana Janjić/MSUB

Medijima se obratio i kustos izložbe iz Muzeja lepih umetnosti u Montrealu Tijeri Maksim-Lorio, ističući da je oduševljen što se zaista realiozvala saradanja sa Muzejem savremene umetnosti Beograd.

„Ovo je verovatno jedini muzej u svetu koji se odvažio da napravi izložbu u trenutku kada je za umetnost sve stalo. Najinteresantije za posetioce će biti to što će haljine moći da vide uživo bez zaštitnog stakla, kao što je bilo u svim drugim muzejima u svet, od Pariza, preko Njujorka… Na taj način će u potpunosti doživeti čar rukom rađenih umetničih dela - venčanica. Sada više nego ikad smatram da je ova izložba važna za snažnu socijalnu poruku slobode i tolerancije koju donosi“, istakao je Lorio, dobitnik CAFA Vanguard nagrade, kojeg je čuveni časopis Vogue nazvao muzejskim čarobnjakom.

Kao ambasador Žan Pol Gotjea, menadžerka postavke beogradske izložbe Jelka Musić zahvalila se celokupnom timu Muzeja na uspešnoj saradnji.

foto: Bojana Janjić/MSUB

„Kada samo počeli 2009. Žan Pol Gotje i ja da radimo na ovoj izložbi, nikada nisam ni pomislila da će 2020. doći u Beograd, to je poseban poklon za mene i bilo je teških trenutaka zbog ove situacije, i plašili smo se kako ćemo da realizujemo. Ali evo izložba je ovde, izložba je lepa. Radila sam 15 izložbi po celom svetu, a ovde sam imala fantastičan tim i jako sam zahvalna svima na toploj dobrodošlici. U toku pripreme ove izložbe smo seli gospodin Žan Pol Gotje i ja i razmišljali kako da ovu Beogradsku postavku učinimo posebnom, jer nam je uvek nešto uvek drugačije i posebno za svaki grad u kom izložba gostuje. Za Beograd smo izabrali i dodali 8 haljina koje nikada nisu prikazane, koje su bile deo poslednje revije kojom se Žan Pol Gotije povukao iz sveta mode u januaru ove godine.“

O važnosti ovakve izložbe za kulturnu međudržavnu saradnju govori i činjenica da su organizovanje izložbe Ljubav je ljubav u Beogradu podržale Ambasada Kanade u Srbiji, Francuski Institut u Srbiji i Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji.

Katrin Fodri - kulturni ataše Fransuckog Instituta istakla je „Drago nam je da smo deo ovako posebnog projekta, jer Žan Pol Goteja smatramo zaslužnim za transformaciju koncepta mode posebno tokom 1980, jer je iskočio iz društvenih normi, i oduvek se zalagao za ljudska prava, što je nama izuzetno važno. Takođe nam je stalo da pomognemo i poboljšamo vidljivost srpskih dizajnera u svetu,i jedan od načina je učestvovanje u ovakvom projketu.“

foto: Bojana Janjić/MSUB

Olgica Marinković - šef Odeljenja za odnose sa javnošću i programa obrazovanje amabsade Kanade, kaže:“Raduje nas da možemo da podržimo ovu svetsku izložbu koju je videlo nekoliko miliona ljudi, a koja dolazi iz Kanade, i što joj je Muzej savremene umetnosti Beograd dostojan domaćin. Ova izložba je dokaz zalaganja Muzeja savremene umetnosti Beograd za promovisanje i podršku ljudskih prava i različitosti, što je ujedno i stav Kanadske amabasade.“

Pol-Anri Prese - Šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji, fenomenalno je videti ovako bitnu izložbu u Beogradu i Srbiji. Smatramo da je ova izložba jako bitna za kulturno-umetničku scenu u Srbiji, ali i širom Evrope koja veoma trpi zbog oklnosti izazvanih epidemijom. Važno da ljudi mogu da uživaju u kulturno-umetničkim sadržajima koji su im trenutno uskraćeni.“

Posebna važnost organizovanja ove izložbe je i saradnja privatnog privrednog i kulturnog sektora, budući da je projekat gotovo u potpunosti realizovan uz pomoć brojnih sponzora. Premijum sponzor Kompanija Galenika a.d. Beograd se, kako je na konferenciji rekao Milorad Ilić, izvršni direktor za investicione projekte i međunarodni razvoj poslovanja kompanije Galenika a.d. Beograd, sa velikim zadovoljstvom uključila u podršku projekta.

foto: Bojana Janjić/MSUB

„Ovo je jedinstven, internacionalni kulturni događaj i evropska premijera značajnog projekta. ''To je zaista velika i važna vest u svako doba, a posebno u vreme pandemije, kada su nam svima potrebne i trajne vrednosti, i pozitivni sadržaji i nada. Kompanija Galenika već punih 75 godina predstavlja sinonim za kvalitet i poverenje. Između ostalog, to je i posledica posvećenosti tržištu. Pored tradicije koju neguje, Galenika je posvećena budućnosti i inovacijama, a ova izložba je odličan primer inovativnog pristupa tradicionalnim vrednostima kakva je ljubav. Posebno želim da istaknem važnost odgovorne i bezbedne konzumacije kulturnih sadržaja koje je Muzej savremene umetnosti u Beogradu obezbedio, sa velikom pažnjom i posvećenošću“ – izjavio je Ilić.

foto: Bojana Janjić/MSUB

Po završetku konferencije novinari su imali priliku da posete izložbu uz vođenje Jelke Musić.

Svečano i onlajn otvaranje izložbe biće održano 28. novembra u 13 časova, a svi zainteresovani moći će da prate na oficijalnom Youtube kanalu i Facebook stranici Muzeja savremene umetnosti, na sledećim linkovima:

FB stranica muzeja: https://www.facebook.com/MSUB.MoCAB

YT kanal muzeja:

https://www.youtube.com/user/EKRANmsu

foto: Bojana Janjić/MSUB

Odmah nakon onlajn otvaranja svi zainteresovani posetioci mogu uživo da pogledaju izložbu u Muzeju savremene umetnosti uz poštovanje svih epidemioloških mera, u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju u vremenskim slotovima. Posetioci koji nisu obezbedili svoje karte za izložbu, to mogu učiniti putem servisa Ticket.rs, u periodu trajanja izložbe od 29.novembra – do 14. februara 2021. godine ili na biletarnici Muzeja.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.