UMRO ČOVEK ČIJI IZUM KORISTIMO BAŠ SVAKI DAN: Bio je jedan od pionira u svojoj oblasti!
Leri Tesler, Foto: Youtube printscreen

odlazak teslera

UMRO ČOVEK ČIJI IZUM KORISTIMO BAŠ SVAKI DAN: Bio je jedan od pionira u svojoj oblasti!

Tesler je počeo da radi u Silikonskoj dolini početkom 1960-ih, u vreme kada su računari bili nedostupni ogromnoj većini ljudi

Objavljeno:

Leri Tesler, jedan od pionira u oblasti kompjutera, umro je u 74. godini.

Tesler je počeo da radi u Silikonskoj dolini početkom 1960-ih, u vreme kada su računari bili nedostupni ogromnoj većini ljudi. Zahvaljujući njegovim inovacijama - koje su uključivale komande „iseći“, „kopiraj“ i „zalepi“, (cut, copy, paste) lični računar je postao jednostavan za učenje i korišćenje.

Kserok, gde je gospodin Tesler proveo deo svoje karijere, odao mu je počast.

- Izumitelj sečenja / kopiranja i lepljenja, pronalaska i zamene i još više, bio je bivši istraživač kompanije Kserok - objavila je kompanija.

- Vaš radni dan je lakši zahvaljujući njegovim revolucionarnim idejama.

Tesler je rođen 1945. u Bronku u Njujorku, a studirao je na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji. Nakon diplomiranja, specijalizirao se za dizajn korisničkog interfejsa - čineći računarske sisteme lakšim za upotrebu.

Tokom duge karijere radio je za brojne velike tehnološke firme. Započeo je u istraživačkom centru Kserok Palo Alto (Parc), pre nego što ga je Stiv Džobs angažovao u Eplu, gde je proveo 17 godina i postao glavni naučnik.

Po odlasku iz Epla pokrenuo je start-up edukacije i kratko vreme radio u Amazonu i Jahuu.

Verovatno najpoznatija inovacija Teslera, komanda za kopiranje i lepljenje, zasnivana je na starom načinu uređivanja kojim bi ljudi fizički izrezali delove štampanog teksta i zalepili ih na drugo mesto. Komanda je ugrađena u Eplov softver na računaru Lisa 1983. godine.

Muzej istorije računara u Silikonskoj dolini rekao je da je Tesler "kombinovao obuku iz informatike sa vizijom kontrakulture da bi računari trebalo da budu za sve".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.