NESTVARNO, OVU VEST JE CELA PLANETA ČEKALA!!! Naučnici su je upravo objavili, ovo je FANTASTIČNO!
Budućnost je možda ipak svetla za ljudsku vrstu, Foto: Profimedia

SUPERKOMPJUTER

NESTVARNO, OVU VEST JE CELA PLANETA ČEKALA!!! Naučnici su je upravo objavili, ovo je FANTASTIČNO!

Guglov kompjuter je za 200 sekundi izračunao nešto za šta bi klasičnom kompjuteru bilo potrebno 10.000 godina

Objavljeno: 14:23h

Naučnici su danas objavili da su postigli skoro mitski status u izgradnji kompjutera nove generacije, koji je daleko moćniji od najbržeg kompjutera na svetu, statusa koji je poznat kao "kvantna supremacija" (ili jednostavnije kvantna nadmoć).

Tim stručnjaka koji razvija Guglovu mašinu "Sycamore" objavio je da je njihov kvantni sistem izvršio računicu za koju bi klasičnom kompjuteru bilo potrebno 10.000 godina - za 200 sekundi.

Rivalska firma, IBM, je već izrazila sumnju u verodostojnost ovih rezultata.

Ako se ovo ispostavi kao tačno, uz Guglov uređaj i najbrži svetski superkompjuteri - sposobni za neverovatnih 20 trilijardi kalkulacija u sekundi - izgledaće kao preklopni telefoni sa početka veka.

Klasični kompjuteri, čak i oni najbrži, funkcionišu na binarni način - izvršavaju operacije koristeći najmanje fragmente informacija, poznate kao biti - koji su uvek samo vrednosti 1 ili 0.

Fragmenti informacija u kvantnom kompjuteru, međutim, mogu biti i jedan i nula u isto vreme, što omogućava da se iskoriste gotovo nestvarne mogućnosti kvantne mehanike, o čemu je espreso pisao, i stvore eksponencijalno veće količine informacija.

Ovi fragmenti su poznati kao kubiti, i zbog njihove dvostruke prirode, moguće je drastično povećati moć računara.

U studiji koju je objavio časopis Nature, međunarodni tim je napravio kvantni procesor sa 54 kubita i koristio ga da izvrši zadatak povezan sa stvaranjem slučajnih brojeva.

Sycamore je uzorkovao i proverio tačnost rešenja za samo 200 sekundi. Za taj proces klasičnoj mašini bi bilo potrebno 10.000 godina. Drugim rečima, kvantni računar je nekoliko MILIONA PUTA BRŽI.

- Ova demonstracija kvantne nadmoći nad danas vodećim klasičnim algoritmima je stvarno neverovatno dostignuće - rekao je Vilijam Oliver, kompjuterski stručnjak sa MIT, komentarišući otkriće.

On je ovo uporedio sa prvim letom sa ljudskom posadom, koji su početkom 20. veka izvela braća Vilbur i Orvil Rajt.

- Njihov avion nije bio prvi koji je poleteo, i nije rešio bilo kakav problem sa transportom. Reč je o tome šta je taj događaj predstavljao, nego šta se praktično s njim rešilo. Tako stoje stvari i sa ovim prvim izveštajem o kvantnoj kompjuterskoj nadmoći - napisao je Oliver.

Potraga za kvantnom nadmoći, međutim, još nije gotova. I sami autori projekta priznali su da im je još uvek potreban bolji hardver, kao i sofisticiranije tehnike nadgledanja, da bi se stvarno iskoristila moć kvantnog računara.

Neke brze primene kvantnih računara mogle bi da budu u softveru za upisivanje i na polju veštačke inteligencije, ali proračuni bi mogli da dovedu do razvoja solarnih ploča, u proizvodnji lekova i u izvođenju bržih i efikasnijih finansijskih transakcija.

Ova objava, međutim, nije prošla bez kontroverze.

Posle objavljivanja ovih podataka, IBM, koji i sam ima program razvoja kvantnih računara, objavio je da je "hvalisanje rezultatima Sycamorea preterano".

Umesto 10.000 godina, kako se tvrdi u opisu poduhvata Sycamore-a, naučnici IBM tvrde da bi najsofisticiranijim računarima za istu stvar bilo potrebno oko dve i po godine.

- Originalno značenje termina "kvantna nadmoć" je bilo da se opiše tačka u kojoj kvantni kompjuteri mogu da rade stvari koje klasični kompjuteri ne mogu, i ovo nije dostignuto - piše u saopštenju IBM.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/AFP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.